Isbrytare ska tillbaka i Sjöfartsverkets egen regi
Sjöfartsverket har beslutat att ta hem driften av isbrytningen. Tjänsten, inklusive bemanningen, har sedan år 2000 köpts in av en privat aktör. Återgången kan ske tidigast 1 maj 2023, när nuvarande avtal löper ut.
Driften och bemanningen av Sveriges isbrytare är i dag upphandlad och sköts av en privat aktör. Enligt ett pressmeddelande från Sjöfartsverket uppgår avtalet till cirka 350 miljoner kronor per år, bland annat beroende på arbetsbelastning, och omfattar de cirka 180 personer som bemannar fartygen.
Sjöfartsverkets avtal med nuvarande leverantör löper ut 30 april 2023. Inför avtalets utgång har myndigheten gjort en utredning för att se över möjligheterna inför framtiden.
”Vår nuvarande leverantör har gjort ett utmärkt jobb och vi har varit väldigt nöjda. Samtidigt är det nya förutsättningar idag och vi behöver se till helheten, både vad som är bäst för medarbetarna och för Sjöfartsverket”, kommenterar Sjöfartsverkets rederidirektör Fredrik Backman beslutet i ett pressmeddelande.
Under den senaste avtalsperioden har isbrytningen blivit klassad som en samhällskritisk resurs. Utredningen visar att också kringliggande faktorer som it, miljö, HR och säkerhetsfrågor har förändrats. Myndigheten förutser också att medarbetarna på isbrytarna kommer att få ett förändrat uppdrag i framtiden, bland annat genom ökat samarbete med Försvarsmakten. Mot den bakgrunden har Sjöfartsverket beslutat att inte längre upphandla isbrytardriften.
”Vår sammanlagda bedömning gör att vi väljer att införliva verksamheten inom vår egen organisation. Avsikten är att erbjuda medarbetare på isbrytarna att fortsätta utvecklas inom vår organisation”, understryker Fredrik Backman i pressmeddelandet.
Enligt pressmeddelandet kommer övergången långsiktigt att innebära en besparing, även om det initialt innebär förhöjda kostnader. Exakt datum för övergången är ännu inte klart, men den kan tidigast ske 1 maj 2023.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.