Internrevision med svagheter
Myndigheternas internrevision uppvisar avvikelser från god sed, enligt en granskning från Ekonomistyrningsverket, ESV. Den statliga internrevisionen behöver förbättras, enligt ESV.
Internrevisionen arbetar i stor utsträckning oberoende och objektivt, skriver ESV som konstaterar, att det finns avvikelser från god sed framförallt när det gäller effektivitet, uppföljning och styrning. Enligt ESVs rapport till regeringen hade knappt hälften av statens internrevisorer någon erfarenhet av revision när de anställdes och deras kompetensutveckling är otillräcklig.
Vid en av fem av internrevisioner har revisorerna inte fått tillgång till den information de ansett sig behöva. Bara en av fem av genomförda internrevisioner har genomgått extern kvalitetssäkring. Och i 15 procent av internrevisionerna har inte myndighetens styrelsebeslut om åtgärder följts upp.
ESV konstaterar också brister i internrevisionens rapportering till styrelserna av iakttagelser och rekommendationer. Det gör det svårt för styrelsen att besluta om åtgärder och ge myndighetens chef det stöd och den hjälp styrelsen finner motiverat.
Resultatet av ESVs mätning av hur reglerna efterlevs visar, att det förekommer avvikelser från god sed inom den statliga internrevisionen på alla områden. Därför finns behov att utveckla och samordna den.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.