Internrevision kritiserar visselblåsarfunktion

PENSIONSMYNDIGHETEN2023-08-16

Pensionsmyndighetens internrevision riktar hård kritik mot myndighetens visselblåsarfunktion. Den lever inte upp till alla lagens krav, och det saknas rutiner för hur information ska tas emot, enligt internrevisionen.

I december 2021 infördes en ny visselblåsarlag i Sverige som bland annat innebär att alla arbetsgivare med minst 50 anställda ska ha interna rapporteringskanaler för visselblåsning. Med anledning av den nya lagen har Pensionsmyndighetens internrevision granskat myndighetens visselblåsarfunktion, och funnit att den inte är utformad på ett ”ändamålsenligt och förtroendefullt” sätt.

Pensionsmyndighetens visselblåsarfunktion fanns redan innan den nya lagen trädde i kraft, och enligt revisionsrapporten gjordes en översyn inför lagändringen där man kom fram till att funktionen uppfyllde lagkraven. Men nu menar internrevisionen att så inte är fallet på flera punkter.

Rapporten pekar bland annat på otydligheter i ansvarsfördelning, avsaknad av interna rutiner för hur rapporter ska tas emot och hanteras, samt att rapporteringskanalen inte gjorts tillgänglig för hela den personkrets som lagen omfattar.

Pensionsmyndighetens styrelse har beslutat att genomföra de åtgärder som internrevisionen föreslår, bland annat att göra visselblåsarfunktionen tillgänglig på myndighetens externa webbplats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA