Internrevision kan behöva mer resurser

STATSFÖRVALTNING2018-04-09

Den statliga internrevisionen fungerar i huvudsak bra, rapporterar Ekonomistyrningsverket, ESV, i sin årliga redovisning. Men var tredje myndighet har inte analyserat behovet av resurser till internrevisionen, påpekar ESV.

Även om ESV bedömer att myndigheterna överlag har en betryggande intern styrning och kontroll har en tredjedel av myndigheterna inte analyserat internrevisionens resursbehov sett till antalet medarbetare, konstaterar ESV. Några myndighetsledningar avsätter för lite resurser till sin internrevision, vilket tidigare har framkommit i ESVs uppföljningar för 2015 och 2016. Fem myndigheter har bara haft en halv årsarbetskraft eller mindre under 2017, konstateras i rapporten.

”Mot bakgrund av de omfattande krav som finns på internrevisionens uppdrag anser ESV att det är oförenligt med god sed att bedriva internrevision på en så låg resursnivå. Myndigheterna bör analysera sitt resursbehov utifrån bland annat organisationens storlek och riskområden. Det är även angeläget att myndighetsledningen tar ställning till analysen”, kommenterar ESVs utredare Catrin Lind Ebert i ett pressmeddelande.

Cirka hälften av myndigheterna upplever problem med internrevisionens kompetensförsörjning. Bland annat är det begränsad tillgång på internrevisorer med rätt erfarenhet och kompetens samt med statlig erfarenhet.

”ESV tror att en mer samordnad internrevision mellan olika myndigheter kan minska problemen med myndigheternas kompetensförsörjning. Det minskar inte resursbehovet, men ger tillgång till breddad kompetens och ger i övrigt möjlighet till en effektivare verksamhet”, säger Catrin Lind Ebert.

Myndigheter som haft 0,5 tjänst eller mindre för internrevision

Centrala studiestödsnämnden, CSN

Myndigheten för yrkeshögskolan

Mittuniversitetet

Länsstyrelsen i Jämtlands län

Statens Kulturråd

Källa: ESV

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA