Intern kritik mot att SMHI lägger ned i Malmö
I dag finns SMHI på fem orter i Sverige. Men nu ska två kontor läggas ned och ett flyttas. Det har skapat oro och många meteorologer överväger nu att sluta.
De kommande åren ska SMHI omorganiseras. Kontoren i Malmö och Sundsvall läggs ned senast 2020. Personalen i Malmö erbjuds jobb i Göteborg och de som jobbar i Sundsvall går antingen i pension eller får flytta till Norrköping. Under 2019 flyttas dessutom kontoret i Upplands Väsby till Uppsala. Men huvudkontoret ska vara kvar i Norrköping.
Med verksamheten samlad på tre orter - Norrköping, Uppsala och Göteborg - kommer alla kontor att ha bredare och bättre beredskap och kunna täcka upp för varandra vid behov, menar Rolf Brennerfelt, generaldirektör på SMHI.
– Bakgrunden är att vi eftersträvar en långsiktig strategi för kompetensförsörjning, effektiv prognosproduktion och ekonomi. Vi behöver vässa oss och ha beredskap för att klara hård konkurrens, eftersom vi också verkar på en kommersiell marknad.
Men bland de femton meteorologer som jobbar i Malmö är irritationen stor.
– Vi fick vara med i en utredning som handlade om att eventuellt lägga ned lokalkontoren och flytta allt till Norrköping i stället. Så vi tog fram ett underlag om varför vi ansåg att Malmö skulle vara kvar. Något annat var inte aktuellt. Men sedan ändrades strategin och beslutet att flytta oss till Göteborg fattades utan att vi fick komplettera utifrån de nya förutsättningarna, säger Johan Wiksten, som är prognosmeteorolog och STs arbetsplatsombud.
Enligt Johan Wiksten kommer bara ett fåtal att flytta med till Göteborg.
– Vi har inte något emot själva strategin, att samla verksamheten på tre ställen. Men att lägga ned Malmö, där vi redan nu jobbar ungefär som vi ska göra i den nya organisationen, är helt uppåt väggarna. Dessutom kommer inte den nya prognosenheten i Göteborg rymmas i nuvarande lokaler, vilket man märkligt nog inte kollat upp innan beslutet fattades. Så nu måste man lösa det, säger han.
STs avdelningsordförande på SMHI, Katarina Losjö, förstår att det finns en oro. Men hon tycker att beslutet om flytt har gått rätt till och att det är nödvändigt för den långsiktiga verksamheten.
– Det finns en oro och en frustration över att flytta på bra och fungerande verksamhet, vilket är förståeligt. Från fackligt perspektiv tycker jag ändå det har skötts på ett bra sätt. Vi har fått vara delaktiga i processen, både i samverkanssystemet och i olika referensgrupper.
Flytten av kontoret i Upplands Väsby har andra orsaker – där handlar det om osäkerhet kring lokalerna. Hyresvärden har signalerat att man kanske inte får vara kvar på längre sikt. Att flyttlasset går till Uppsala innebär dock att en del meteorologer överväger att sluta för att resvägen blir för lång. Men generaldirektören Rolf Brennerfelt står fast vid beslutet.
– Upplands Väsby är inte en stabil lösning. Jag har också räknat ut att regeringen tycker att det är bättre om vi flyttar utanför Stockholmsområdet. Uppsala har det bästa att erbjuda lokal- och pendlingsmässigt i förhållande till Upplands Väsby.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.