Integrationsverket sågar utredning

JÄMLIKHET2005-06-14

Integrationsverkets forskningsledare, Jose Alberto Diaz, dömer ut regeringens utredning om strukturell diskriminering. ”Utredningen har gjort det alldeles för enkelt för sig”, skriver han i ett yttrande.

Utredningen ”Det blågula glashuset – strukturell diskriminering i Sverige” har gjorts av enmansutredaren Paul Lappalainen. Utredningens slutsatser presenterades på måndagen. Jose Alberto Diaz har varit ledamot i utredningens expertgrupp, och drar helt andra slutsatser om läget i landet.

Att regeringen tillsatte en utredning för att samla kunskap om strukturell diskriminering på grund av etnisk och religiös tillhörighet var bra, men utredningen har tyvärr inte klarat sitt uppdrag, anser Diaz. Enligt Diaz redovisar utredningen en mängd studier av helt olika karaktär, men utan att särskilja vad som är att hänföra till strukturell diskriminering.

”Utredningen har gjort det alldeles för enkelt för sig när man paketerar allmän kunskap om många slags ojämlikheter och sedan redovisar denna allmänna kunskap som kunskap om strukturell diskriminering”, skriver han.

Forskningsledaren på Integrationsverket anser att det är allvarligt att utredningen överskrider de direktiv den fått genom att föreslå en ny antidiskrimineringspolitik, istället för den nuvarande integrationspolitiken.

”Det var inte utredarens uppdrag att företa en översyn av den gällande politiken inom området”, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA