"Integrationspolitiken har misslyckats"

NYHET2005-03-22

Regeringen har misslyckats med att genomföra en ny integrationspolitik. Målen och kraven måste bli mer precisa för att myndigheterna ska lämna den gamla invandrarpolitiken, påpekar Riksrevisionen i en rapport.

1997 beslutade riksdagen om införandet av en ny integrationspolitik för att ersätta den gamla invandrarpolitiken. Istället för åtgärder inriktade på invandrare som grupp skulle politiken bygga på generella åtgärder i ett mångkulturellt samhälle. Bara under den allra första tiden i Sverige skulle invandrare behandlas som en specifik grupp.

2005 har nästan ingenting förändrats, konstaterar Riksrevisionen. Beslutsunderlagen är otillräckliga. Kraven för hur myndigheterna ska verka för integration är otydliga och kontrollen av hur myndigheterna genomför integrationspolitiken är för svag.

”Bristen på vägledning bidrar till att myndigheterna fortsätter att arbeta efter den tidigare invandrarpolitiken. Integrationspolitiken blir därmed inget annat än ett namnbyte”, säger revisionsrapporten.

Riksrevisionen efterlyser fler generella åtgärder och råder regeringen att tydligare se till att myndigheterna inte genomför säråtgärder för invandrare. Många myndigheter har bara sett behovet att öka andelen anställda med utländsk bakgrund för att öka mångfalden.

Enligt revisionsrapporten upplever myndigheterna både innebörden av integrationspolitiken som regeringens styrning som otydlig.

Slutsatsen blir att regeringen behöver bli tydligare, formulera tydligare vägledning och bättre kontroll av hur integrationspolitiken tillämpas av myndigheterna och ge Integrationsverket en tydligare roll, så att den överensstämmer med riksdagens och regeringens beslut och intentioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA