Inte olagligt begära ut kollegans e-post
Den professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.
En professor vid Göteborgs universitet ska enligt anmälaren ha begärt ut e-post från sina kollegers konton, skriver tidningen. Bland de berörda meddelandena fanns enligt anmälaren bland annat mejl till journalister. Anmälaren ansåg att professorn därmed brutit mot tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud.
Bland de mejl som universitetet lämnat ut fanns en skriftväxling mellan anmälaren och en tysk journalist. Också anmälaren är professor vid universitetet. Hen ansåg att skriftväxlingen omfattades av efterforskningsförbudet, som säger att myndigheter inte får efterforska vem som lämnat viss information till media.
Nu har JK beslutat lägga ned ärendet utan att inleda någon förundersökning, skriver Dagens Nyheter. Enligt JK kan det inte antas att professorn som begärt ut mejlen agerat som företrädare för myndigheten. JK betraktar professorn som en enskild person, som i likhet med alla andra har rätt att ta del av allmänna handlingar. Den rätten skyddas också av grundlagen.
”I vissa fall är det svårt att hålla isär person från ämbete. Man får göra en helhetsbedömning. I det här ärendet bedömde man att personen agerat i egen sak”, säger föredragande juristen Lisa Nilheim vid JK till tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.