»Inte helt enkelt att flytta jobb«
Några kommentarer till regerigens planer på att utlokalisera statliga verk till områden som drabbats av försvarsnedläggningar.
Eva Lehndal, chef för GD-sekretariatet på Arbetslivsinstitutet, ALI:
– Samma dag som försvarspropositionen kom fick vi veta att vi ska bidra med arbetstillfällen på Gotland och i Östersund, säger Eva Lehndal. Det går mycket rykten nu, och folk är lite oroliga och nervösa. På ALI frågar man sig hur regeringen tänkt i fråga om Gotland.
– Det kanske inte vore helt onaturligt med en koncentration på Östersund, som är en av de åtta orter där ALI finns i dag. Men på Gotland har vi ingen verksamhet. Och vi har tidigare erfarenhet av problemen med beslut som dimper ned uppifrån utan någon analys av förutsättningarna.
Gotländska medier har talat om 40–50 arbetstillfällen i ALIs regi, men institutet har inte fått någon sådan information. Enligt Eva Lehndal är förhoppningarna om många nya jobb ofta orealistiska.
– Det är inte helt enkelt att flytta jobb när det är specialistkompetens som krävs.
Sture Öberg, GD vid Institutet för tillväxtpolitiska studier:
– Vi räknar med att cirka tio tjänster flyttas från Stockholm till Östersund. Osäkerheten om vilka det blir är jobbig för personalen, så vi hoppas kunna bestämma oss inom en månad.
Institutet har redan sitt säte i Östersund, men omkring hälften av femtiotalet anställda arbetar på kontoret i Stockholm. Enligt Sture Öberg måste en del verksamhet finnas i huvudstaden.
Han är inställd på att det kommer att krävas generösa villkor för att få Stockholmsbaserad personal med sig till Östersund.
– I praktiken kommer det ändå att vara oerhört svårt att flytta med. Ofta är bostadsorten viktigare än jobbet. Men vi räknar med att det i de flesta fall kommer att gå bra att rekrytera i Östersund.
Bosse Olsson, STs avdelningsordförande vid Nutek:
– Vi har fått veta att 38 tjänster ska flyttas till Östersund. Situationen var orolig redan innan – en enhet ska läggas ned, budgeten överskrids och den politiska styrningen från departementet är svag – så det här kom som pricken över i, säger Bosse Olsson.
Generaldirektör Kjell Jansson fick besked från regeringen ett par dagar i förväg och har redan presenterat ett förslag som innebär att delar av IT-enheten och enheten för strukturfonder ska flyttas. Men tjänstemännen på departementet har invändningar, eftersom dessa jobb är tidsbegränsade till några år framåt. Enheterna är också beroende av den nuvarande personalens kunskap, och om få flyttar med riskerar man att tappa för mycket i kompetens.
Bosse Olsson säger att han har förståelse för att det behövs statliga jobb utanför Stockholm. Det han som facklig företrädare kan ha synpunkter på är om en omstrukturering uppenbart slår mot annan verksamhet, till exempel om man får kraftigt ökande resekostnader.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.