»Inte bra att Stockholm överansträngs«
Engångskostnaden för flytten jämnas ut av att lokal- och lönekostnader på sikt blir lägre i utflyttningsorterna. Det tror utredaren Jan Bergqvist.
Balans var ett av nyckelord när han presenterade utredningen den 25 januari.
– Det gäller att hitta balans i landet när det gäller arbetstillfällen och balans mellan de anställda som lämnar och dem som stannar kvar i ursprungsorterna, förklarade Jan Bergqvist.
Av totalt 2700 statliga jobb flyttas knappt 2000 från myndigheter i Stockholm.
Jan Bergqvist förklarade att det är ett nationellt intresse att de fyra regioner som drabbas av försvarsnedläggningarna inte hamnar i en ond spiral av ökande arbetslöshet. Han såg heller inga negativa konsekvenser för Stockholms del. Dess arbetsmarknad kommer att växa.
– Det är inte bra att Stockholm överansträngs vilket för med sig höga fastighetspriser och tryck på bostäder och trafik, förklarade han.
Hur många som kan tänkas flytta med sin myndighet ville han inte sia om men han framhöll att det finns kompetens även utanför huvudstadens område.
Ett riksdagsbeslut om omlokaliseringen väntas före sommaren.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.