Annons:

Instruktion för mediekontakt kritiseras

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-05-06

Arbetsförmedlingens ledning ville få veta om anställda kontaktades av SVT – och talade om vad de borde säga till medierna. ST-avdelningens ordförande Helena Perlerot säger att det kan strida mot meddelarfriheten.

I januari fick Arbetsförmedlingens ledning två rapporter, en utvärdering och en revisionsrapport, som båda var kritiska mot utformningen av fas 3. I mars började reportrar på SVT-programmet Uppdrag Granskning, som också hade rapporterna, att ställa frågor till Arbetsförmedlingens ledning.

Då skickades ett massmejl ut på myndigheten:

”Hej! SVT har börjat göra intervjuer kring fas 3. Troligen ska det ske över hela landet. Meddela oss om något är på g. Läs bifogad fil där du bland annat hittar ett enklare budskapsmanus som cheferna kan använda.”

I de bifogade anvisningarna återupprepar ledningen sin önskan om att bli förvarnad om tv-reportrarna var i faggorna:

”Om något är på gång i din region, hör av dig.”

Arbetsförmedlingen tolkade Uppdrag Gransknings avsikter så här: ”Vinkeln tycks vara att gå på de orter/regioner där det allmänna tar emot störst anordnarbidrag. Frågorna kretsar kring varför just det offentliga är så stor aktör. Budskapet vi försöker få ut är att vi har ett bra samarbete med kommunerna. Det motsäger inte att vi har goda samarbeten med privata anordnare.”

Slutligen talade ledningen om vad de ansåg att de anställda skulle tycka:

”Min bild är att väldigt många deltagare är nöjda.”

Hans Nordlund är ordförande i STs chefssektion inom Arbetsförmedlingen:

– Jag har inte mandat att överpröva gd, men jag avgör själv hur jag ska hantera den text som skickas ut. Alltså om jag ska bry mig om den eller inte.

Han berättar att det hänt någon gång tidigare att ledningen skickat ut text på liknande sätt.

– Det kan väl vara bra att få lite förvarning om att något är på gång så man hinner tänka efter, säger han.

STs ordförande inom Arbetsförmedlingen Helena Perlerot såg Uppdrag Granskning och blev förvånad:

– Det är anmärkningsvärt att ledningen skickar ut instruktioner om vilket budskap vi ska föra ut. Det kan ju se väldigt olika ut på olika håll i landet.

Helena Perlerot reagerar starkt på uppmaningen att meddela ledningen om tv-reportrarna kontaktar anställda:

– Det kan strida mot meddelarfriheten. Jag ska ta upp det med arbetsgivaren. Det är inte första gången, när TV4 gjorde inslag i februari försökte ledningen sätta munkavle på anställda. Man kan ju undra hur lågt i tak det är egentligen.

Arbetsförmedlingens jurist Niklas Wallentin har läst manuset, men ser inte att det kan uppfattas som lagstridigt:

– Det är en information om hur myndigheten ser på vissa frågor.

Men är inte formuleringen ”om något är på gång, hör av dig” i strid med efterforskningsförbudet?

– Jag kan inte se att det strider mot yttrandefriheten som är grundlagsskyddad. Och jag kan inte tänka mig att det var avsikten, om det nu har uppfattats så.

Ja, fackrepresentanter undrar hur högt det är i tak?

– Det låter beklagligt. Det är jätteolyckligt om det uppfattats som ett tvång att meddela ledningen sina kontakter med medierna. Det var avsett som en service inför en mediekontakt som kan upplevas som obehaglig. Vi ska titta vidare på det här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA