Inlandet revolterar mot statliga nedläggningar

PROTEST2007-09-11

Ett namnupprop mot nedläggning av statliga arbetsplatser i Lycksele har hittills samlat 6000 underskrifter. Flera hundra Lyckselebor samlades till ett protestmöte i slutet av augusti.

Två ST-medlemmar, Marita Stigedal på Skatteverket och Kjell Johansson på tingsrätten, fanns med bland talarna vid demonstrationen. Kjell Johansson är också en av initiativtagarna till det så kallade Inlandsuppropet, som har öppnat en egen hemsida – www.inlandsuppropet.se – och en namninsamling. Lokala företagare har också engagerat sig och skrivit öppna brev till näringsminister Maud Olofsson.

Bakgrunden är att flera statliga myndigheter står inför eller planerar att lägga ned verksamheten i Lycksele. Inom kort stänger Kronofogdemyndigheten sitt kontor, tingsrättens öde avgörs i riksdagen i höst och Skatteverkets ledning har beslutat att ersätta nuvarande kontor med ett servicekontor med bara någon enstaka anställd. Effekterna av den stora omorganisationen och neddragningen på Försäkringskassan är ännu inte klar.

Skatteverket helt borta

–Staten försvinner från ett helt område, konstaterar Kjell Johansson. Skatteverket kommer inte att ha något kontor mellan Östersund och Kiruna, det är 82 mil.

Skatteverkets personal i Lycksele har blivit erbjudna arbete i Umeå, ett pendlingsavstånd på tretton mil.

–Det är bara möjligt under en övergångsperiod, säger Marita Stigedal. Det här handlar både om jobben och om servicen till medborgarna.

Spridning söderut

Sedan Kjell Johansson och några andra eldsjälar startade Inlandsuppropet har det spridit sig till Jämtland, Västernorrland och Norrbotten, berättar han.

–Det är mejl och telefon hela tiden. Nu har de ringt från Ljusdal också. Jag har fått höra att det här gäller hela inlandet, ända ned till Västra Götaland.

Målet för aktionerna är att föra upp frågorna till den politiska nivån.

–Det här går inte att lämna till en generaldirektör med rationaliseringsiver.

Man har också anmält Skatteverket till Justitieombudsmannen, JO. Skälet är att myndigheterna inte har samrått med lokalsamhället innan de beslutade om nedläggning.

Det är enligt anmälan ett brott mot regeringens förordning om regionalt utvecklingsarbete. Förordningen anger att myndigheter ska samråda med länsstyrelsen, kommuner, landsting och privata intressenter om de överväger att dra ned på verksamheten, i synnerhet i EUs stödområden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA