Ingen social ramlag

EU2007-11-21

EU-kommissionen vill inte ha någon lagstiftning för att reglera sociala tjänster inom EU. Det framgår av ett meddelande om den inre marknaden som kommissionen publicerat.

I meddelandet avvisar EU-kommissionen Europafackets krav på en lag för att definiera och skydda viktiga sociala tjänster.

– Därmed öppnar man för att EG-domstolen i praktiken får bestämma vad som är allmännyttiga tjänster, säger Paul Lidehäll, chef för fackens Brysselkontor, i en kommentar.

Enligt Paul Lidehäll finns risk för att medlemsländerna i och med det här beskedet får sämre möjligheter att själva bestämma över de sociala välfärdstjänsterna. Utan tydliga avgränsningar riskerar fler ärenden hamna hos EG-domstolen, befarar han.

Inför kommissionens beslut lämnade Europafackets generalsekreterare John Monks in en petition med 510 000 underskrifter med krav på lagstiftning.

Enligt kommissionen bygger dess meddelande på en tidigare vitbok och ett brett offentligt samråd och vidareutvecklar de principer som fastställts i ett särskilt protokoll om tjänster I allmänhetens intresse som fogats till Lissabonfördraget.

”Syftet är att bevara den samhällsroll som tjänster i allmänhetens intresse har och att främja deras kvalitet och överkomliga priser på dem så att medborgarnas livskvalitet kan förbättras”, skriver kommissionen.

– Kommissionen hoppas nu att få slut på debatten om ett direktiv som reglerar de sociala tjänsterna, men där tror jag de har fel. I Europaparlamentet finns en stark opinion som delar Europafackets syn, säger Paul Lidehäll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA