Ingen rätt komma tillbaka
När Susanna Nyiredy ville avbryta sin tjänstledighet i förtid sa arbetsgivaren nej. Hon hade också missat möjligheten att få a-kassa.
62-åriga Susanna Nyiredy har arbetat på Göteborgs universitet sedan 1976, i huvudsak som laboratorieassistent. En allergi tvingade henne dock så småningom att byta arbetsuppgifter, och de senaste åren har hon arbetat som husmor.
När Susannas man fick ett utlandsjobb på Skanska, valde hon att ta tjänstledigt och följa med. Men arbetet varade bara ett år mot planerade två, och efter familjens hemkomst till Sverige ville Susanna Nyiredy återgå till sitt jobb på universitetet.
Men det var tvärstopp. Från universitetet fick hon veta att de inte var skyldiga att låta henne komma tillbaka före den begärda tjänstledighetens slut, och dessutom fanns inga lämpliga arbetsuppgifter för henne.
Och arbetsgivaren hade rätt. Den som vill avbryta en planerad studie- eller föräldraledighet har rätt att gå tillbaka till jobbet i förtid, efter en viss respittid för arbetsgivaren. Den rätten finns inte om man är ledig av andra personliga skäl, som i Susanna Nyiredys fall.
Även andra omständigheter bidrog till att försätta henne i en svår situation. Den som vill men inte får avbryta en tjänstledighet kan få a-kassa, men också på det området drog Susanna en nitlott. Anledningen var att hon varit borta i lite över ett år och därmed inte uppfyllde det så kallade arbetsvillkoret (hon hade inte arbetat under de senaste 12 månaderna).
Som lök på laxen hade Göteborgs universitet gjort klart att det inte heller efter tjänstledighetens formella slut skulle finnas arbetsuppgifter för henne.
Slutet på historien blev ändå bättre än vad Susanna Nyiredy hade väntat sig. Hon fick hjälp av STs regionala enhet i Göteborg så att hon kunde få lämna sitt arbete med avtalspension.
– Jag fick mycket gott stöd av ST, och det är jag glad över. Men jag vill varna för att tjänstledighet är minerad mark! säger Susanna Nyiredy.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.