Ingen oro för personalkris

ARBETSGIVARVERKET2008-04-15

Arbetsgivarverket delar inte STs oro för en kommande personalkris i staten. De statliga myndigheterna rapporterar inga svårigheter att rekrytera ny personal, enligt verket.

ST lät genomföra en undersökning bland studenter, personalchefer och statsanställda akademiker. Nästan varannan av de akademiker som jobbade i staten sa att de ville byta till en privat arbetsgivare, medan bara 17 procent av studenterna sa att staten var en lockande arbetsgivare. Samtidigt kommer stora pensionsavgångar de närmaste åren att tvinga staten att nyrekrytera cirka 60 000 personer.

Men någon oro för det framtidsperspektivet finns inte vid Arbetsgivarverket. I ett pressmeddelande konstaterar verket att antalet myndigheter som haft brist på lämpliga sökanden det senaste halvåret är färre nu än för ett år sedan och att antalet myndigheter som anser att brist på lämpliga sökanden påverkar verksamheten är rekordlågt.

Arbetsgivarverket hänvisar också till egna undersökningar som visat att fyra av fem högskolestudenter ser mycket positivt på möjligheten att växla karriär mellan statligt och privat och vice versa.

– I nuläget finns inte någon hög personalomsättning inom staten, men om den ökar i framtiden kan fack och arbetsgivare inte önska sig tillbaka till forna tider. Att arbetstagarna växlar mellan olika sektorer kan naturligtvis vara kortsiktigt besvärligt, men är långsiktigt positivt för verksamheten och för samhället som helhet, säger Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA