Annons:

Ingen barnomsorg på helger

BARNOMSORG2010-09-07

Maria Nyström jobbar som kriminalvårdare på Salbergaanstalten. Hon är också ensamstående mamma till två barn. Det är en ekvation som inte går ihop när det saknas barnomsorg på nätter och helger.

Det finns en privatägd nattöppen förskola i Sala kommun där Maria Nyström har stått i kö till barnomsorg för sitt äldsta barn.

– Det har tagit fem år, men nu får min yngsta son ta den platsen. Fast de har bara öppet på vardagar, så det löser inte helgproblemet, berättar Maria Nyström.

Hon är mammaledig till januari, och kommer sedan att få hjälp av sin mamma och en väninna en del helger. Men det kommer inte att fungera för evigt.

– Jag är jätteglad över mitt jobb och vill ju verkligen inte byta. Men jag önskar att de kunde vara mer tillmötesgående med schemat, säger Maria Nyström.

Domslut ger kommuner rätt

Enligt en undersökning från LO jobbar var femte anställd hälften av sin tid på kvällar, nätter och helger. Trots det erbjuder bara fyra av tio kommuner barnomsorg utanför kontorstid.

I skollagen står det att kommuner måste erbjuda barnomsorg för alla. Men för tre år sedan fastställde Regeringsrätten att kommuner inte behöver ordna barnomsorg utanför kontorstid.

Fler har problem

Lotta Johansson-Arnqvist är vice ordförande i STs klubb vid Salbergaanstalten.

– Det finns ju fler som lider av samma problem, och det gäller inte bara kriminalvården utan alla arbetsplatser där man jobbar i skift. De flesta har väl
lyckats pussla ihop det med hjälp av släktingar, men det är svårt, säger hon.

TCO driver frågan om barnomsorg utanför kontorstid tillsammans med Teaterförbundet och Sveriges yrkesmusikerförbund. De har medlemsgrupper som nästan uteslutande jobbar på kvällar och helger.

– Det handlar om möjligheten att arbeta, säger Sture Nordh, ordförande för TCO. Vissa kommuner påstår att det är för dyrt med barnomsorg utanför kontorstid och att det inte är så många som behöver det. Då svarar vi att om det är få, så blir det ju inte så dyrt!

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA