Ineffektivitet gör att brott lönar sig

RIKSREVISIONEN2010-12-01

Statens arbete för att hindra att brottslig verksamhet ger ekonomisk vinning måste bli mer effektivt. Det anser Riksrevisionen efter en granskning.

De statliga insatserna för att komma åt vinster från brottslighet kan förbättras och den brottsförebyggande effekten kan öka. Myndigheterna byter inte information med varandra i tillräcklig omfattning, insatserna kommer sent och kompetensen är otillräcklig. Det hävdar Riksrevisionen efter en granskning av ett stort antal myndigheter.

Att komma åt vinsterna från brottslig verksamhet är ett viktigt sätt att minska drivkrafterna att begå brott, konstaterar Riksrevisionen. Möjligheten ökar om staten tidigt säkrar tillgångar för betalning av fordringar. Annars är risken stor att brottsvinsterna hinner gömmas undan. Det krävs en helhetssyn och ett förbättrat samarbete för att insatserna ska bli mer effektiva:

”Statens jakt på vinster från brottslighet måste intensifieras. Både regeringen och de berörda myndigheterna måste agera för att förbättra systemet”, säger riksrevisor Jan Landahl i ett pressmeddelande.

Enligt granskningen har myndigheterna ofta inte tillräckligt underlag att lämna vidare till varandra, deras tolkning av sekretessreglerna varierar och åklagarnas ansvar för att lämna uppgifter vidare är oklart. Myndigheterna saknar också tillräcklig kompetens för att kartlägga personers ekonomi.

Granskade

Riksrevisionen har granskat Justitiedepartementet och Finansdepartementet, Rikspolisstyrelsen och de 21 polismyndigheterna, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten.

De statliga insatserna för att komma åt vinsterna från brottslighet börjar inom kriminalunderrättelsetjänsten eller genom att brott inträffar, fortsätter genom brottsutredningar och skatteutredningar och slutar med att Kronofogdemyndigheten säkrar tillgångar och driver in fordringar.

Källa: Riksrevisionen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA