Ineffektiv tillsyn av yrkesfisket

RIKSREVISIONEN2008-11-17

Riksrevsionen dömer ut regeringens och Fiskeriverkets tillsyn av yrkesfisket. Bristerna leder till onödiga kostnader för samhället, dålig lönsamhet för fiskarna och hotade fiskbestånd.

Enligt Riksrevsionen använder varken regeringen eller Fiskeriverket de styrmedel man har för att uppfylla de mål för fisket som riksdagen och EU ställt upp. Riksrevisionen konstaterar att Sverige har ett stort nationellt handlingsutrymme inom ramen för den europeiska fiskeripolitiken. Det är det utrymmet som inte utnyttjas effektivt.

Enligt Riksrevisionens rapport var samhällets direkta och indirekta stöd till yrkesfisket 283 miljoner kronor 2006. En stor del av stödet är skattebefrielse, som i huvudsak gynnar storskaligt trålfiske. I och med befrielsen från energi-, koldioxid- och svavelskatt minskar drivkrafterna att använda mer bränslesnåla motorer eller fiskemetoder, konstaterar revisionen. Det försvårar i sin tur möjligheterna att nå målet om ett ekologiskt hållbart fiske.

Enligt rapporten finns det också ett antal luckor i det svenska kontrollsystemet. Överträdelser av reglerna för yrkesfisket medför sällan sanktioner. Och i de fall det blir fällande domar är straffen ofta mycket låga i förhållande till värdet av de olagliga fångsterna.

– Regeringen har verktygen för att minska överkapaciteten i den svenska fiskeflottan. Nu bör regeringen agera och se till att skattebetalarna får ett bättre utbyte av de stora resurser som satsas på ett hållbart fiske, säger riksrevisor

Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA