Individens behov ska styra kriminalvården

FÄNGELSE2006-03-02

Fångar ska få en mer individanpassad vård, säger regeringen i sitt förslag till ny kriminalvårdslag. Men ST inom kriminalvården ifrågasätter delar av förslaget.

Enligt propositionen ska nya former för utslussning i samhället införas, samtidigt som villkorlig frigivning skjuts upp för dem som inte sköter sig.

De två nya utslussningsalternativen är utökad frigång och övergångsboende, ”vistelse i halvvägshus”.

Den intagne ska i utökad frigång kunna avtjäna sista delen av straffet i sitt hem, eventuellt med fotboja. Övergångsboendet ska ge den intagne extra stöd och tillsyn inför frigivningen. Fången får bara lämna ”halvvägshuset” på bestämda tider och kan övervakas med fotboja.

Per Sunneborn, vice ordförande för ST inom kriminalvården, anser att förslagen i och för sig är bra.

– Men det kommer definitivt att krävas utökade resurser. Den utredning som ligger bakom propositionen bedömde att förslagen var ”kostnadsneutrala”, men det tror ingen i kriminalvården på.

– Vi skulle vilja se att kriminalvården fick hela ansvaret för den intagne fram till frigivningen, tillägger han. I dag delar vi ansvaret med kommunerna vid slutet av strafftiden, och det kan bli väldigt stora skillnader i behandlingen beroende på kommunens ekonomi och intresse.

Regeringen vill å andra sidan utöka möjligheterna att skjuta upp villkorlig frigivning för den som missköter sig. Normalt sker villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden, men den ska nu kunna senareläggas om det finns ”synnerliga skäl”, till exempel att den intagne allvarligt bryter mot regler och villkor för verkställigheten.

Enligt STs uppfattning behövs dock en helt ny syn på villkorlig frigivning. En från början bestämd rabatt på strafftiden är felaktig pedagogik, anser ST-avdelningen.

– Det är bättre att säga att du har ett års fängelse, men tiden kan kortas om du sköter dig, säger Per Sunneborn. Då kan man premiera önskade beteenden. Och där ska man vara generös i stället, man ska till och med kunna gå ned på halvtid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA