ILO mot lönesänkningar

EKONOMI2012-08-31

ILO, FNs organ för arbetslivsfrågor, varnar för att lönesänkningar i syfte att öka konkurrenskraft och sysselsättning kan få den motsatta effekten.

ILO skriver i ett pressmeddelande att sänkta löner visserligen kan ge ökad export, men också leda till minskad inhemsk konsumtion och därmed minskad tillväxt. Mot bakgrund av den ekonomiska osäkerhet som råder är det också osäkert om sänkta löner skulle ge tillräckliga incitament för att öka investeringarna.

ILOs utspel är en reaktion på Europeiska centralbankens månadsrapport för augusti. Där uppmanas till större flexibilitet i lönerörelsen, till exempel sänkta minimilöner, i kombination med åtgärder för att öka konkurrenskraften.

”Närhelst sänkta löner minskar den inhemska konsumtionen mer än de ökar exporten och investeringarna får det en negativ effekt på ett lands ekonomiska tillväxt”, skriver ILOs Patrick Belser i pressmeddelandet.

Enligt Patrick Belser är det förklaringen till att sänkta löner i en ekonomisk kris kan leda till en spiral av sjunkande efterfrågan och priser, snare än till ekonomisk återhämtning.

ILO varnar också för att försök att öka konkurrenskraften genom sänkta löner skulle vara globalt ohållbara:

”Om lönesänkningar för att öka konkurrenskraften tillämpas samtidigt i alla länder skulle konkurrensfördelarna utjämnas och de samlade effekterna av minskad efterfrågan skulle kunna leda till en världsomspännande depression”, skriver Patrick Belser, som är bland annat är redaktör för ILOs nyhetsbrev Global Wage Report.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA