Hundra anställs på ny myndighet

SOCIALFÖRSÄKRING2008-11-17

Den nya myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen ska ha 100 medarbetare i slutet av 2012. Det framgår av direktivet för att inrätta myndigheten.

När Riksförsäkringsverket, RFV, och de allmänna försäkringskassorna slogs ihop 2005 upphörde den tillsyn som RFV hade över försäkringskassorna. Det är bakgrunden till regeringens beslut om att inrätta en ny myndighet som ska granska Försäkringskassan.

– Den nya myndigheten ska granska att utbetalningarna sker på ett rättssäkert och effektivt sätt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Inspektionen för socialförsäkringen ska byggas upp successivt. Enligt direktivet ska myndigheten söka efter kvalificerade medarbetare med djup sakkompetens inom socialförsäkringsområdet. Vid utgången av 2011 ska 60 personer vara anställda. I slutet av 2012 ska myndigheten vara fullt bemannad med 90 anställda i kärnverksamheten och 10 i stödfunktionen.

Den nya myndigheten ska förutom att granska Försäkringskassan dessutom utöva tillsyn över den nya Pensionsmyndigheten, som startar sin verksamhet 2010, och Skatteverkets beslut om pensionsgrundande inkomst.

Myndigheten ska inrättas den 1 juli 2009 och lokaliseras till Stockholm. En särskild utredare ska förbereda bildandet av myndigheten. Generaldirektören kommer att sökas via ett öppet ansökningsförfarande.

Hälften av statens utgifter

Försäkringskassan fattar 15 miljoner beslut om ersättning per år och gör 60 miljoner utbetalningar. Totalt handlar det om hälften av statens utgifter, eller 435 miljarder kronor, som betalas ut som sjukersättning, föräldrapenning och pension. Försäkringskassans administration kostar åtta miljarder kronor per år, eller två procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA