Hot mot poliser kartlagda

POLISEN2009-04-08

Poliser i yttre tjänst och närpoliser löper störst risk att utsättas för hot. Civilanställda är mindre utsatta, men får inte glömmas bort när trakasserier sker, betonar Brå i en ny rapport.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har på uppdrag av Rikspolisstyrelsen undersökt otillåten påverkan mot anställda inom polisen. Det handlar om trakasserier, hot, våld, skadegörelse och korruption.

Sju procent av poliserna uppger att de har utsatts för påverkan under de senaste 18 månaderna. Mest utsatta är poliser i yttre tjänst och närpoliser.

Motsvarande siffra för civilanställda är tre procent. De utsätts framför allt på arbetet när de har kontakt med allmänheten.

– Bland de civilanställda som drabbats ser vi inga tydliga mönster. De arbetar med allt från hittegods och utredningar till administration och ekonomi, säger Johanna Skinnari, en av utredarna på Brå.

Flera av de intervjuade anser att civilanställda inte är ”lika mentalt förberedda” när trakasserier sker. ”De tog arbete som receptionist, administratör eller telefonist och funderade inte i termer av risker”, skriver Brå och betonar att de civilanställda aldrig får behandlas som en annan personalkategori när otillåten påverkan sker.

”De polisanställda måste stödja varandra, oavsett om de har gått polisutbildning eller inte”, står det i rapporten.

Undersökningen bygger på enkätsvar från 2698 poliser och 796 civilanställda, intervjuer med 62 drabbade poliser och deltagande observationer vid 17 tillfällen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA