Annons:

”Hon var en uppskattad kollega”

DOMSTOLARNA2023-12-01

Informationen om att en domstolshandläggare ska ha läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt nätverk blev en chock för de anställda på Attunda tingsrätt. ”Det var nog ingen som kunde förutse det här”, säger STs arbetsplatsombud Christian Sehlén.

Det var i slutet av september som en domstolshandläggare vid Attunda tingsrätt begärdes häktad för grovt brott mot tystnadsplikten. I november åtalades kvinnan, som är i 30-årsåldern. Under tiden som anställd misstänks hon ha inlett en relation med en man som är medlem i ett kriminellt nätverk och sedan läckt hemliga uppgifter om bland annat avlyssning.

Handläggaren är just nu släppt på fri fot i väntan på dom. Åklagaren har yrkat på två års fängelse för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång. Arbetsgivaren har begärt att personalansvarsnämnden fattar beslut om avsked, vilket Publikt tidigare rapporterat om.

Uppgiften om att den tidigare kollegan häktats fick alla anställda kort innan den nådde medierna, och sedan dess har de hållits uppdaterade om vad som hänt, berättar Christian Sehlén, arbetsplatsombud för ST på Attunda tingsrätt.

– Det var en chock för de flesta. Man blev väldigt förvånad att det här hade hänt och pågått här hos oss. Det var också en ögonöppnare för oss som myndighet, att vi behöver vara vaksamma på det här, säger han.

Efter händelsen har Attunda tingsrätt sett över sina rutiner och arbetssätt för att minska risken för att något liknande inträffar igen, berättar Christian Sehlén.

Han är IT-ansvarig och jobbade själv en bit ifrån handläggaren, men från andra på tingsrätten har han fått intrycket av att kvinnan var omtyckt.

– Hon var en uppskattad kollega. Jag har uppfattat det som att hon utförde sina arbetsuppgifter väl. Det var nog ingen som kunde förutse det här.

Han tycker att arbetsgivaren har hanterat den svåra situationen på ett bra sätt.

– Direkt när det hände kontaktade man snabbt alla anställda. Även de som inte var på plats eller var sjuka blev uppringda, så att alla skulle få samma information och för att undvika ryktesspridning, säger han.

Arbetsgivaren informerade samtidigt om att den som hade frågor kunde kontakta ledningen och att de som behövde stöd skulle få det.

– Det var bra att man gick ut med informationen så snabbt. Jag har uppfattat att det gav ett lugn och en förståelse i organisationen, även om det här så klart är en jobbig situation och en svår sak att vara med om, säger Christian Sehlén.

Dom i målet kommer att meddelas 7 december.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA