Homosexuella diskrimineras

ARBETSMARKNAD2011-12-08

Homosexuella blir diskriminerade på arbetsmarknaden, men tecken tyder på att diskrimineringen är mindre i Sverige än i andra europeiska länder, enligt en rapport från IFAU.

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har granskat homosexuellas situation på den svenska arbetsmarknaden. Enligt rapporten är diskrimineringen mest påtaglig i yrken som traditionellt associeras med kön.

Rapporten bygger på falska jobbansökningar (se faktaruta). Resultaten tyder på att homosexuella män framförallt diskrimineras då de söker anställning i mansdominerade yrken, medan homosexuella kvinnor diskrimineras då de söker anställning i kvinnodominerade yrken.

”Det visar en ny dimension av den könssegregerade arbetsmarknaden där personer som inte passar in i den traditionella heterosexuella stereotypen diskrimineras”, kommenterar forskaren Ali Ahmed i ett pressmeddelande.

Diskrimineringen är mindre omfattande i Sverige än vad man funnit i liknande studier från andra europeiska länder. Enligt rapporten är den också mindre än den etniska diskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden.

Så gjordes undersökningen

Rapportförfattarna skickade ut 4 000 påhittade ansökningshandlingar till arbetsgivare som annonserat om lediga jobb på Arbetsförmedlingens platsbank under augusti 2010–januari 2011.

 

De påhittade sökandenas sexuella läggning framgick genom att de uppgav att de var gifta med en person av samma eller av motsatt kön. Alla skrev att de var intresserade av friluftsliv, men de homosexuella sökandena angav också att de var engagerade i Pridefestivalen och RFSL, medan de heterosexuella angav att de arbetat ideellt för Röda korset. De sökande var alla 32 år, hade 11–15 års relevant erfarenhet och hette Erik alternativt Maria Johansson.

 

De heterosexuella fick flest positiva svar. Var tredje av de heterosexuella kvinnorna fick erbjudande om jobbintervjuer eller jobb, alternativt en uppmaning om att skicka mer information. Motsvarande siffra bland de homosexuella kvinnorna blev var fjärde. Bland män var skillnaden mindre – medan de heterosexuella männen fick ett positivt svar i cirka 30 procent av fallen fick 26 procent av de homosexuella männen positiva svar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA