Höjt tak berör inte staten
Den 1 juli höjs inkomsttaket i sjuk- och föräldraförsäkringen. Men för anställda på statliga myndigheter blir det ingen skillnad jämfört med i dag. Detsamma gäller för bolagsanställda de första 90 sjukdagarna.
Den som är sjuk eller föräldraledig får i dag ut 80 procent av inkomsten upp till taket på 24 800 kronor per månad från Försäkringskassan. Från 1 juli höjs inkomsttaket till 33 000 kronor i månaden.
Men för anställda på statliga myndigheter finns ett avtal som innebär att arbetsgivaren fyller ut den statliga ersättningen vid sjukdom och föräldraledighet till 80 procent av lönen.
Besparing för arbetsgivaren
Därför får det höjda inkomsttaket inga konsekvenser för den enskilde.
Däremot innebär höjningen en besparing för arbetsgivaren.
– Vi vet ännu inte hur mycket pengar det rör sig om. Men självklart ska vi kräva att den kommer våra medlemmar till del, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.
Takhöjningen saknar också betydelse för dem som arbetar i de statliga bolagen under de första 90 dagarna av sjuk- eller föräldraledigheten.
Men från den 91 dagen innebär de nya reglerna en förbättring jämfört med i dag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.