Högskolor slås samman

SCENKONST2009-04-22

Dramatiska institutet, DI, och Teaterhögskolan i Stockholm går ihop i en gemensam högskola. De båda skolorna har bett om regeringens tillstånd till samgåendet.

Högskoleverket aktualiserade diskussionen om ett samgående förra året, genom att uppmana högskolorna att utreda möjligheter till sammanslagningar. Regeringen har också varit positiv till diskussioner om sammanslagning av högskolor. Enligt det gemensamma förslaget från styrelserna för de två högskolorna ska den nya sammanslagna högskolan starta 1 juli 2011.

– Vi har lagt prestigen åt sidan och framför allt Teaterhögskolan har visat sig kapabla att tänka om och tänka nytt som jag tycker är väldigt imponerande, säger DIs chef Per Lysander till TT Spektra.

Idag utbildar Teaterhögskolan skådespelare och mimare medan Dramatiska institutet utbildar andra yrkesgrupper inom film, radio, teater och tv.

Teaterförbundets ordförande Anna Carlson tycker att det är viktigt att samgåendet inte genomförs bara för att spara pengar. Förbundet vill värna om de uppdrag medlemmarna har som lärare på de två institutionerna.

– Dels handlar det om att värna våra medlemmars jobb, men det handlar också om utbildningen. En elev som ska bli regissör måste få arbeta med professionella skådespelare och inte bara med andra elever. Samma sak gäller skådespelarelever, de måste få regi av yrkesverksamma regissörer för att förbereda sig för yrket, säger Anna Carlson till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA