"För höga krav på avkastning"
Samtidigt som statens bolag ökade sitt resultat för första halvåret 2003 fortsätter Posten att redovisa förluster. Avkastningskraven är orimliga, menar STs ordförande.
Posten gjorde under första halvåret en förlust på närmare en halv miljard kronor, långt ifrån regeringens avkastningskrav på 10 procent av det egna kapitalet.
Vid sidan av bolagets effektivitetsarbete vill Postens nye vd Erik Olsson se över allt från portots storlek till bättre ersättning för Svensk Kassaservice.
STs ordförande Annette Carnhede anser att Postens avkastningskrav är orimliga.
– De är för höga. Det finns två intressen som kommer i konflikt i den här frågan. Det finns starka finansiella intressen som ställs mot politiska intressen och målsättningar. Ytterst handlar det om vilket land vi ska leva i. Och hur mycket infrastukturen är värd för politikerna.
– Tidigare har vi klarat avkastningskraven men efter bolagiseringen tillkom det stora kostnader för koncernen, säger Kjell Öström vid ST-Post. Vi är inne i ett arbete för att stärka ekonomin. I våras reducerades personalstyrkan och till hösten kan jag tänka mig att det blir fler nedskärningar.
Under första halvåret 2003 förbättrade bolagen med statligt ägande sammantaget sina resultat, före skatt, med 31 procent, visar regeringskansliets delårsrapport.
Resultatförbättringen förklaras huvudsakligen av att TeliaSonera och Vattenfall redovisade kraftiga resultatförbättringar. Även SJ och Teracom har vänt sina negativa siffror till plus.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.