Höga avgifter för utländska studenter

HÖGSKOLAN2010-09-09

Årsavgifterna för utomeuropeiska studenter kommer att ligga mellan 80 000 kronor och 245 000 kronor vid några av landets större lärosäten. På KTH i Stockholm blir konsekvensen att intagningen minskar med 1 000 studenter redan nästa år.

Kungliga tekniska högskolan, KTH, har beslutat att sätta prislappen på 145 000 kronor per år, när högskolan nästa år enligt ett riksdagsbeslut ska börja ta ut avgifter från utomeuropeiska studerande. För arkitektstudier kostar det ännu mer, 245 000 kronor om året.

Vid Uppsala universitet kommer avgifterna att ligga på 80 000-180 000 kronor, beroende på utbildning och studienivå. I Lund kostar det, om man räknar bort några extremt dyra utbildningar, 90 000-230 000 kronor. Stockholms universitet, som ska fatta beslut under fredagen, kommer enligt rektor Kåre Bremers blogg att lägga sig på liknande nivå.

Peter Gudmundson, rektor på KTH, säger till ST Press att man räknar med att förlora 100 miljoner kronor i statsbidrag när antalet studenter minskar. Högskolan tar i dag in cirka 14 000 studenter per år, och Peter Gudmundsson bedömer att intagningen på två års sikt minskar med 2 000 personer.

– Sedan blir det väl några som betalar, men det är oerhört osäkert hur många.

Lennart Ståhle vid Högskoleverket konstaterar att avgifterna på de lärosäten som hittills beslutat om dem ligger betydligt över den ersättning staten ger för respektive utbildningsområde.

– De ligger 100 procent över statsbidragen. Jag tycker att det är märkligt, men vi har inte bestämt om vi ska titta närmare på det eller inte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA