
Hjärnträning positivt för utmattade
Personer som drabbas av utmattningssyndrom kan besväras av minnesförlust och andra kognitiva nedsättningar under lång tid. Nu visar forskning att träning av hjärnan under rehabiliteringen kan ge långvariga effekter.
I en studie vid Umeå universitet har forskare låtit patienter med utmattningssyndrom få extra övningar i form av kognitiv träning eller fysisk konditionsträning under rehabiliteringstiden.
Den kognitiva träningen gick ut på att lösa datorbaserade uppgifter för att träna minne och koncentration. Patienterna tränade tre 20-minuterspass i veckan i tolv veckor och det gav tydliga resultat, skriver Arbetsliv.
”De som enbart hade fysisk konditionsträning under rehabiliteringen fick förbättrad minnesfunktion omedelbart efter. Men hos gruppen som fått tillägg med kognitiv träning fanns funktionen kvar även ett år efter behandlingen”, säger psykologen och forskaren Hanna Malmberg till Arbetsliv.
De personer som genomgick den kognitiva träningen uppvisade även färre symptom på utmattning.
Hon säger till Arbetsliv att det finns mycket omgivningen och arbetsplatser kan göra för människor med utmattningssyndrom. Det ska inte vara individens eget ansvar att se till att få stöttning när det gäller minne och koncentration.
”Arbetsgivarna ska ge de rätta förutsättningarna så att den som drabbats lättare kan komma tillbaka. Det kan handla om att få jobba mer ostört, att få hjälp att strukturera, att ges tid för återhämtning och att få hjälp att prioritera bland arbetsuppgifterna. Helt enkelt att arbetsgivarna skapar en hjärnvänlig arbetsplats”, säger Hanna Malmberg till tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.