Hårda sjukregler ska mildras

SJUKREGLER2011-04-11

De nya sjukreglerna har varit framgångsrika, men enskilda personer har kommit i kläm. Det konstaterar företrädare för allianspartierna och föreslår i en debattartikel ändringar av reglerna.

Regeringen vill införa fler undantag från den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Den som efter två och ett halvt år är för sjuk för att gå över till Arbetsförmedlingen ska få stanna i sjukförsäkringen. Det framgår av en debattartikel i Dagens Nyheter som undertecknats av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, och riksdagsledamöterna Emma Henriksson, KD, Gunnar Axén, M, Solveig Zander, C, och Ulf Nilsson, FP, i socialförsäkringsutskottet.

”Utan tvekan var det fler före reformen som inte fick den hjälp de behövde, men det ursäktar naturligtvis inte kvarvarande brister. Ambitiösa välfärdssystem blir aldrig färdiga, utan måste ständigt förbättras”, skriver de.

I debattartikeln aviseras en departementspromemoria med förslag för att sjukförsäkringen ska fungera bättre. Ändringarna ska beslutas i riksdagen i höst.

Förslagen innebär bland annat att den som fortfarande efter två och ett halvt år är för sjuk för att kunna dra nytta av Arbetsförmedlingens insatser ska kunna bli kvar i sjukförsäkringen. Den som lämnar en tidsbegränsad förtidspension utan att ha haft någon sjukpenninggrundande inkomst, de ”nollklassade”, ska kunna få ekonomiskt stöd motsvarande den ersättning de haft under arbetslivsintroduktionen. Ett nytt bostadsstöd ska införas för dem som lämnar tidsbegränsad förtidspension.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska samarbeta tidigare och bättre om arbetslivsinriktad rehabilitering under sjukskrivningstiden. Arbetsförmedlingen ska få pengar till ytterligare 3 000 platser för personer med nedsatt arbetsförmåga.

I debattartikeln påpekas också att Försäkringskassans låga förtroendesiffror är ett allvarligt problem:

”Vi vill nu starta ett brett upplagt arbete, inriktat på att stärka förtroendet för hela kedjan av beslut i sjukförsäkringen. Detta gäller särskilt Försäkringskassans samarbete med de sjukskrivande läkarna och hela den medicinska professionen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA