Hård belastning på Folkhälsomyndigheten

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN2020-03-18

Coronasmittan har placerat Folkhälsomyndigheten i händelsernas centrum. Personal som jobbar med kommunikation och de som analyserar prover i labbet är hårt belastade, berättar STs avdelningsordförande Anita Ekner för Publikt.

Precis som många andra i Stockholmsområdet jobbar Anita Ekner, ordförande för ST inom Folkhälsomyndigheten, hemifrån sedan några dagar tillbaka.

– Jag jobbar ju med ett barnvaccinationsregister och vi som inte är direkt inblandade i arbetet med utbrottet är tillsagda att hålla oss borta för att inte smitta någon.

Hon berättar att arbetsbelastningen under de senaste veckorna har ökat kraftigt för kolleger som är inblandade i arbetet mot smittspridningen.

– Framför allt de som jobbar med kommunikation och de som analyserar prover är och har varit hårt belastade och fått jobba väldigt mycket. Speciellt i början, innan man riktigt insåg vidden av det här. Successivt har vi sedan byggt upp en annan beredskap, och fått hjälp från andra myndigheter.

Hur då?

– Det kommer in personal från andra myndigheter som stöttar oss. Från Jordbruksverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen, bland annat. De kan hjälpa till med kommunikationen samt med expertkompetens. Det är mycket att göra, men vi har hittat nya lösningar för att få det att fungera.

Hur påverkas man av att jobba så nära det här?

– Vi är ju en myndighet som hanterar utbrott i varierande skala hela tiden, vi är ganska vana. Det klart att många påverkas av det, men fokus ligger på att lösa situationen. De medarbetare som arbetat sedan tiden på gamla Smittskyddsinstitutet har varit med om olika händelser och utbrott tidigare – vi har en bra beredskap och medarbetare som är solidariska och ställer upp även om det är en tuff tid.

Vad händer med arbetsmiljön?

– Vi gör så gott vi kan, jag tycker att det flyter på bra ändå. Vi diskuterar löpande med HR-avdelningen frågor som dyker upp kring hur mycket man kan jobba och förändra arbetstider. Jag upplever att ledningen är generös och bryr sig mycket om personalen, och de som jobbar utifrån förtroendearbetstid och har en tuff belastning nu kommer få ersättning i någon form.

Under de senaste veckorna har Folkhälsomyndigheten, och framför allt statsepidemiolog Anders Tegnell, fått ta emot en hel del kritik för sin hantering av virusutbrottet. Anita Ekner säger att hon tycker det är väldigt tråkigt att det har blivit så.

– Väldigt mycket fokus har hamnat på Anders Tegnell och hans eventuella fel och många undrar varför vi som myndighet inte gör det eller det i stället för att låta våra experter få sköta sitt jobb. Det är väldigt erfarna och duktiga människor som hanterar det här.

Anita Ekner.
Anita Ekner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA