Pål N Arnesen, ordförande i YS Stat.
Bild: Vetle Daler/YS Stat
Pål N Arnesen, ordförande i YS Stat.

Han vill se regeringsskifte i Norge

NORGE2021-09-07

På måndag är det val i Norge. Utgången är oviss, men mycket talar för regeringsskifte. Från fackligt håll hoppas man på en regering som återupprättar den norska modellen.

– Jag både tror och hoppas på en ny regering, säger Pål N Arnesen, ordförande i YS Stat, en sammanslutning av förbund med statligt anställda inom centralorganisationen YS, Norges motsvarighet till TCO.

Norge har haft en borgerlig regering under ledning av Høyres Erna Solberg i åtta år. Nu pekar det mesta mot att det socialdemokratiska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre får ta över som statsminister. Men det är fortfarande oklart vilka partier som kommer in i stortinget och hur en framtida regeringskoalition ska se ut.

– Det som präglar årets valrörelse är att så många partier är tydliga med vilka de inte vill regera med. Det gör att det är helt öppet hur det slutar, säger Pål N Arnesen.

Själv har han sin uppfattning klar. Trots att YS är en partipolitiskt neutral organisation förordar Pål N Arnesen att Arbeiderpartiet tar över regeringsmakten. Han anger flera skäl till detta. Ett av de tyngsta är att han anser att den sittande regeringen inte levt upp till den trepartssamverkan som är en del av den norska modellen.

– Det har blivit mer och mer politisk direktstyrning utan att höra parternas uppfattning. Vi tillhör visserligen inte LO, men vi tror att en röd-grön regering skulle vara mer lyhörd för vad fackföreningsrörelsen tycker, säger han.

De borgerliga åren har dessutom lett till ökad otrygghet på arbetsmarknaden sedan regeringen underlättat tillfälliga anställningar, menar Pål N Arnesen. Detta har enligt honom inte heller haft avsedd effekt.

Ytterligare ett skäl för hans ställningstagande är pensionsavtalet för statens anställda från 2018, som då beskrevs som en stor framgång. Men efter det har regeringen enligt Pål N Arnesen på egen hand trumfat igenom saker som man inte hade förhandlat färdigt om, till exempel kravet på att vissa utsatta grupper skulle få gå tidigare.

– Tilliten till regeringen som motpart är nu på en låg nivå, sammanfattar han.

När det gäller regeringens hantering av statsförvaltningen beskriver Pål N Arnesen den som oförutsägbar och planlös. Mindre verksamheter har utlokaliserats samtidigt som den centrala statsapparaten har förstärkts, främst genom rekrytering av personer med akademisk utbildning på masternivå – ”mycket chefer och kommunikationsfolk”. Facket kritiserar att arbetsgivaren inte kompetensutvecklar de anställda som redan finns på myndigheterna.

Ännu en sak som ledaren för YS Stat hoppas slippa med en ny regering är det årliga ”osthyvelsparandet” med 0,8 procent på statens verksamhet.

– Snävare budgetramar går bland annat ut över kompetensutvecklingen av de anställda, säger Pål N Arnesen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA