Han vill jobba vidare – men sägs upp vid 69
För ST-medlemmen Bernth Hultman, som snart fyller 69 år, är känslorna inför födelsedagsfirandet tudelade. På grund av hans ålder sägs han upp när Arbetsförmedlingen sparar. ”Det är tufft att tvingas sluta när jag egentligen vill arbeta vidare”, säger han.
Drygt 39 år har gått sedan Bernth Hultman började jobba som arbetsförmedlare i mars 1985. Men något 40-årsjubileum på Arbetsförmedlingen blir det inte.
Den här veckan, på midsommardagen, fyller Bernth Hultman nämligen 69 år, och han har därmed inte längre har rätt att jobba kvar på myndigheten.
Efter 69-årsdagen får arbetsgivare säga upp medarbetare utan några sakliga skäl, enligt lagen om anställningsskydd, las. Och det är precis vad Arbetsförmedlingen har aviserat att man kommer att göra, trots att Bernth Hultman varit tydlig med att han vill vara kvar.
Den första augusti gör han därför sin sista arbetsdag på huvudkontoret i Solna, trots att han själv gärna skulle jobba ytterligare något år.
– Det känns bittert att inte få chansen att fortsätta. Jag har samlat på mig kompetens och erfarenhet, som arbetsgivaren borde kunna ha nytta av. När man sägs upp trots att man är frisk och kry och vill jobba vidare, så känns det lite som att man skickas ut med badvattnet, säger Bernth Hultman.
Under sina många år på Arbetsförmedlingen har han haft flera olika roller. I dag arbetar han som programspecialist på rättsavdelningen – ett av flera områden som drabbades av nedskärningar under våren.
Sju av hans kollegor på avdelningen varslades i mars, som ett led i de besparingar som Arbetsförmedlingen just nu genomför.
Enligt Bernth Hultman är myndighetens minskade anslag även skälet till att han sägs upp.
– Budgeten gör att man inte har råd att ha mig kvar. Jag har kämpat för en lösning och hoppats på en möjlighet att få arbeta på någon annan avdelning eller på uppdrag, men det har inte blivit någon öppning. Nu har jag fått ställa in mig på att säga adjö – trots allt, säger han.
Per Samuelsson, STs sektionsordförande på Arbetsförmedlingens huvudkontor, delar bilden att det är nedskärningarna på myndigheten som gör att Bernt Hultman blir uppsagd i samband med att han passerar 69-årsstrecket.
– Arbetsförmedlingen har ett ekonomiskt läge som gör det svårt för arbetsgivaren att erbjuda tjänster till dem som är pensionsmässiga. Det skulle i så fall kunna innebära att någon som är 50 år kan tvingas gå hem i stället. Tyvärr ställs de äldre mot de yngre, säger han.
Enligt Per Samuelsson förekom det tidigare att medarbetare på Arbetsförmedlingen fick fortsätta att arbeta som timanställda, även efter att de passerat den så kallade las-åldern.
Men Christian Camitz, avdelningsansvarig ombudsman på ST, menar att det hör till ovanligheterna att statsanställda som fyllt 69 år får chansen att jobba vidare – oavsett myndighetens budgetläge.
– Det kan förekomma att vissa medarbetare som har specialfunktioner får göra det, men generellt sett blir i princip alla uppsagda vid den här åldern. Fyller du 69 år är det något som du får acceptera, säger han.
Men Bernth Hultman på Arbetsförmedlingen är kritisk till lagstiftningen, som han anser speglar en förlegad syn på äldre som vill delta i arbetslivet. Regelverket går dessutom stick i stäv med det politiska budskapet om att arbetstagarna bör jobba allt längre, anser han.
– Det är en märklig paradox. Alla säger att vi ska jobba så länge vi kan, men det här regelverket slår undan benen på en när man fyller 69 år. Jag tycker flexibiliteten borde vara större. Det gnager i mig att jag inte får fortsätta att bidra, så som jag hade önskat, säger Bernth Hultman.
Publikt har sökt arbetsgivaren, som inte vill kommentera enskilda ärenden. I ett mejl till Publikt skriver myndighetens pressavdelning i en allmän kommentar att ”en arbetsgivare måste alltid göra avvägningar när det kommer till hur man ska vara bemannad utifrån verksamhetens behov av kompetens och budgetsituation. Detta hör till god förvaltning och omfattar situationer som till exempel återrekrytering när en medarbetare slutar samt den arbetsrättsliga möjligheten för en arbetsgivare att avsluta en anställning när en medarbetare fyllt 69 år”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.