»Jag är egentligen social av mig, men när man sitter hemma utan kontakt med andra är det lätt att hamna i en ond cirkel«, säger Håkan Hägerklint, som är mycket nöjd med sin praktikplats på CSN i Lund.
Bild: Julia Lindemalm
»Jag är egentligen social av mig, men när man sitter hemma utan kontakt med andra är det lätt att hamna i en ond cirkel«, säger Håkan Hägerklint, som är mycket nöjd med sin praktikplats på CSN i Lund.

Han vill gärna vara kvar på CSN

ARBETSMARKNAD2015-09-15

Håkan Hägerklint började praktisera på Centrala studiestödsnämnden, CSN, i april förra året. Nu har han fått en utvecklingsanställning fram till årsskiftet. »Jag trivs jättebra och skulle gärna vilja fortsätta här efter det«, säger han.

Håkan Hägerklint har haft problem med depressioner och har, liksom många av de andra praktikanterna inom det statliga praktikantprogrammet, en psykisk funktionsnedsättning. Han är glad över att ha fått chansen hos CSN. Nu mår han bra, säger han.

– Jag är egentligen social av mig, men när man sitter hemma utan kontakt med andra är det lätt att hamna i en ond cirkel.

Han gillar sina arbetsuppgifter, som består i kontroller och i att söka efter adresser till personer som inte betalat sina studieskulder och håller sig undan.

– Det kan vara ett riktigt detektivarbete att hitta adressen.

Till att börja med arbetade han halvtid, men gick ganska snabbt upp i heltid.

– Det handlade mest om att komma igång med arbetet och komma in i rutinerna, säger Håkan Hägerklint.

Nu har han fått en så kallad utvecklingsanställning. Han får viss utbildning och har även fungerat som handledare för nya praktikanter. Vid årsskiftet går hans anställningstid ut.

– Jag skulle gärna fortsätta, men det är inte jag som bestämmer, säger han.

På CSN i Lund, där Håkan Hägerklint jobbar, är man mycket nöjd över hur det har fungerat. Karin Lissäng, kontorschef, säger att en framgångsfaktor är att de förbereder praktiktiden noggrant och att de har ett välkomstprogram och duktiga handledare.

Hon har haft ytterligare två praktikanter och planerar att ta emot ett par till. Men hon tycker att det varit svårt att hitta praktikanter.

– Det har varit en del som inte gillat upplägget med praktikplats eller inte tyckt att det är tillräckligt bra betalt. Sedan har det varit andra som blivit chockade över att bli aktuella för en plats, de har inte riktigt varit redo på grund av sin funktionsnedsättning.

Enligt Karin Lissäng har det däremot inte varit svårt att vaska fram arbetsuppgifter.

– Adressök innebär inte myndighetsutövning och det är ofta sådant vi prioriterar bort när det är mycket att göra.

Skatteverket är en av de myndigheter som tagit emot flest praktikanter.

Anne-Marie Gustafsson, HR-konsult på myndigheten, tror att en anledning till att så få myndigheter tagit emot praktikanter är att de resonerar som vid en vanlig rekrytering. Skatteverket gjorde en omfattande kartläggning av potentiella arbetsuppgifter ett halvår innan programstarten.

– I det här fallet måste man tänka utanför boxen. Man ska inte leta efter en tjänst som är ledig och man får vara beredd att göra avkall på något krav.

Anne-Marie Gustafsson tror att många myndigheter kan ha svårt att avsätta tid för handledning, men det får man inte tumma på, anser hon. 

– Det står och faller med god handledning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA