Han var en av de sista att evakueras från Sudan
Erik Vågberg på Sida var den siste från den svenska ambassaden i Khartoum att lämna det krigsdrabbade Sudan. Ett dygn efteråt berättade han om den dramatiska evakueringen i direktsändning i Aktuellt. Sedan sov han i en vecka.
Erik Vågberg hann vara placerad på ambassaden i Khartoum som humanitär rådgivare i drygt två år. När han kom dit fanns hopp om ett demokratiskt styre, men ett drygt halvår in i posteringen skedde en militärkupp.
I december 2022 fanns ett utkast till överenskommelse om övergång till civilt styre, men så blev det aldrig. På lördagsmorgonen den 15 april satt Erik Vågberg i telefon med Sverige och kunde berätta i realtid att han hörde de första granaterna krevera.
Hans hus låg alldeles intill flygplatsen där striderna mellan den reguljära armén och en nationell milis började.
Han hade trott att de skulle vänta tills ramadan var över, men var inte förvånad över att det utbröt stridigheter.
– Det förstod man ju. Det går inte att ha ett land och två arméer. Vi har varit förberedda på att det kan braka loss.
En granat missade huset med några meter. Fastigheten förblev intakt och Erik Vågberg fick inneboende som hade haft sämre tur. De fick låsa in sig i hans hus och vänta på order från ambassaden.
Att milisen satte upp en postering precis utanför porten kändes inte särskilt tryggt, men det var en fördel att husets vakter kunde kommunicera med milisen på nära håll.
En vecka senare hade situationen lugnat sig och på kvällen kunde ambassaden ställa in en bil i husets garage. Målet var att evakuera så fort det gick. På söndag förmiddag den 23 april fick de order att köra bilen fem kvarter till den franska ambassaden.
Frankrike skötte alla EU-medborgares evakuering. Ambassadpersonalen fick parkera sina bilar och ställa sig i kö för att komma in.
Från ambassaden kördes sedan bussar och bepansrade bilar i konvoj till en armékontrollerad flygplats bara några mil från stan. Av säkerhetsskäl blev det en lång och krånglig resa. På flygplatsen lastades ett plan och de franska soldaterna sade att alla nog skulle kunna åka med. Erik Vågberg fick i uppgift att lotsa kvinnor och barn längre bak i kön fram till planet.
Då blev det fullt.
– Det var snopet. Kvar stod jag som ensam från ambassaden tillsammans med EUs ambassadör med sin säkerhetspersonal. Men fransmännen försäkrade att vi skulle komma med nästa plan inom några timmar.
I Djibouti mötte svensk personal som såg till att de fick mat, dryck och sömn och att de kom hem till Arlanda via reguljärflyg. Erik Vågberg är storligen imponerad av den proffsiga franska evakueringen och stolt över sitt Europa.
– Att det var jag och EUs högsta representant som blev kvar vid evakueringen säger mycket. I stunden var det inte jätteroligt men principiellt säger det något väldigt bra om Europa.
Vid andra evakueringar har förekommit anklagelser om rasism och att ljusa européer haft en gräddfil.
– Här fanns inte tillstymmelse till det, vad jag kunde se, och det gör mig stolt. I Europa gör vi inte skillnad på folk och folk.
Från Arlanda fick de närboende taxi till bostaden. Erik Vågberg frågade hur han, som bor i Malmö, skulle ta sig hem.
– Då sa de att du får inte flyga och du får inte åka första klass med tåg. Men utlägg för andra klass på tåget, det täcker vi, skrattar han.
– Jag älskar trots allt att vi går efter de principer som finns, även om man kan tycka att man en sån här gång kunde rucka lite på dem.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.