Annons:

Fredrik Rodin har inga planer på att flytta till  Katrineholm. "Det kommer inte att hända. Min fru har arbete här och vi har stabiliserat oss i Solna."
Bild: Elis Hoffman
Fredrik Rodin har inga planer på att flytta till Katrineholm. "Det kommer inte att hända. Min fru har arbete här och vi har stabiliserat oss i Solna."

Han tänker inte flytta från Solna

STRÅLSÄKERHETSMYNDIGHETEN2017-09-19

Nästa år ska cirka halva arbetsstyrkan på Strålsäkerhetsmyndigheten i Solna få sina jobb flyttade till Katrineholm. ”Arbetsmoralen sjönk väl till någonstans på parkettnivå”, säger ST-medlemmen Fredrik Rodin om regeringens flyttbesked.

Fredrik Rodin har jobbat som it-utvecklare på Strålsäkerhetsmyndigheten i Solna sedan 2012. Nästa år är det förmodligen slut med det.

I slutet av augusti kom beskedet att regeringen flyttar delar av verksamheten till Katrineholm.

– Arbetsmoralen sjönk väl till någonstans på parkettnivå. Jag tror att många inte känner sig lika viktiga längre, säger Fredrik Rodin.

Enligt regeringens beslut ska en så stor del som möjligt av myndigheten ha flyttat i slutet av nästa år. Civilminister Ardalan Shekarabi, S, nämnde siffran 120 anställda på presskonferensen. Myndigheten har omkring 300 anställda.

Michael Wallin, ordförande för ST inom Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att omlokaliseringen kommer att påverka strålsäkerheten i hela Sverige.

Enligt de signaler som han har fått vill flertalet av de anställda varken flytta eller pendla de runt 15 milen till Katrineholm.

– Det är en smärre katastrof för myndigheten och verksamheten. Vi har svårt att rekrytera som det är redan här, och det kommer inte att bli bättre i Katrineholm, säger Michael Wallin.

Det är få i Sverige som har rätt kompetens, förklarar han.

Bland platsannonserna på myndighetens hemsida efterfrågas högskolekompetens till tjänster som radonfysiker och inspektörer av kärnkraftverk.

– Nyutexaminerade kan säkert lockas att pendla, men risken då är att myndigheten blir en genomkörsport till något annat jobb, säger Michael Wallin.

Ett annat problem, menar han, är att byggnaden i Solna blir för stor efter flytten. Nyligen tecknades ett sexårigt hyreskontrakt.

– Vasakronan har andra tomma lokaler här som de har svårt att hitta hyresgäster till, så jag har svårt att tänka mig att de bara vill skriva om kontraktet hur som helst, säger han.

It-utvecklaren Fredrik Rodin vill inte flytta till Södermanland.

– Det kommer inte att hända. Min fru har arbete här och vi har stabiliserat oss i Solna. Visst har jag ett jobb om vi flyttar till Katrineholm, men det har inte hon, säger han.

Med barn på låg- och mellanstadiet kan han inte heller tänka sig att pendla. Det blir en ohållbar situation, menar Fredrik Rodin.

Generellt tycker han att regeringen gör fel som omlokaliserar befintliga myndigheter.

– Regeringen borde tänka att all nyetablering och eventuell utbyggnad av myndigheter bör placeras utanför Stockholm. Som det är nu blir verksamheten lidande. Det kommer att bli svårt att omlokalisera Strålsäkerhetsmyndigheten utan att det påverkar verksamheten, säger Fredrik Rodin.

Michael Wallin, ordförande ST inom Strålsäkerhetsmyndigheten.
Bild: Elis Hoffman
Michael Wallin, ordförande ST inom Strålsäkerhetsmyndigheten.

Sju myndigheter påverkas

  • Myndigheten för kulturanalys: Hela myndigheten med drygt tio anställda flyttas till Göteborg.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: Hela myndigheten med knappt 70 anställda flyttas till Växjö.
  • Polarforskningssekretariatet: Myndighetens säte och knappt 20 tjänster flyttas till Luleå.
  • Strålsäkerhetsmyndigheten: Myndighetens säte och cirka 120 av drygt 300 tjänster flyttas till Katrineholm.
  • Svenska ESF-rådet: Myndighetens säte och 65 av cirka 120 tjänster flyttas till Gävle.
  • Tillväxtverket: 20 av drygt 400 tjänster flyttas till Östersund.
  • Universitets- och högskolerådet: 15 av knappt 300 tjänster flyttas till Visby.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA