Han krävdes på 35 000 kronor

PENSION2004-03-17

ST-medlemmen Roland Vallin fick ett krav från Statens pensionsverk, SPV, att betala tillbaka 35 000 kronor av sin pension. Detta trots att varken han eller SPV gjort något fel.

Roland Vallin var kontorschef på Försäkringskassan i Skaraborg när han i juli 2001 fick en hjärnblödning. Sjukskrivning följde. Samtidigt pågick en omorganisation inom försäkringskassan. Roland Vallin fick möjlighet att sluta arbeta och fick i stället pensionsersättning.

Eftersom Roland Vallin redan hade sjukpenning var pensionsersättningen reducerad. Han informerades av Statens pensionsverk, SPV, om att han måste anmäla inkomständringar för att inte riskera återkrav.

–Och det gjorde jag, eftersom jag inte ville att det skulle komma surt efter, säger han.

Men när Roland Vallin förtidspensionerades i november 2002 hade han ändå fått 35000 kronor för mycket i pensionsersättning. Statens pensionsverk, SPV, drog därför in hans tjänstepension tills skulden var återbetalad.

–Det första halvåret som pensionär fick jag ingen tjänstepension alls, berättar Roland Vallin. Jag förlorade ett par, tre tusen kronor varje månad.

Anledningen till att skulden uppstod är att SPV utgår från att personen inte kommer att ha några inkomster under året utöver det som redan anmälts. Men Roland Vallins sjukskrivning förlängdes i flera omgångar, och därmed hamnade hans registrerade årsinkomst allt högre över det tillåtna inkomsttaket för full pensionsersättning.

SPV kan inte stoppa utbetalningar, även om dessa sannolikt leder till att pensionen dras in eller ett krav på återbetalning.

– I vårt förordnande står att det viktigaste är att vi ska betala ut, förklarar Magnus Stark, chef för den grupp på SPV som arbetar med återkrav. Vi bromsar aldrig en utbetalning.

Återkrav på så stora belopp som 35000 kronor är inget ovanligt.

–Vi har haft 40–50 återkrav i den storleksordningen de senaste tre månaderna, redogör Magnus Stark. Och de kan vara ännu högre – 100000 eller 200000 kronor. En sådan situation kan uppstå exempelvis när försäkringskassan beslutar om retroaktiv förtidspension.

Det är väldigt svårt för den enskilde att veta hur mycket man ska ha, påpekar han, eftersom utbetalningarna ofta är spridda över en lång period.

Men man kan få kravet omprövat om man tagit emot pengarna i god tro.

–Om man inte accepterar kravet rekommenderar vi att man begär en omprövning, säger Magnus Stark. Då tittar våra jurister på det.

Bakgrund

Statens Pensionsverk, SPV, kan inte stoppa utbetalningar ens om de kan leda till att pensionen dras in. Anledningen är att det i SPVs förordnande står att viktigaste uppgiften är att betala ut pensioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA