Halva personalstyrkan kan förlora jobben
Migrationsverket begär en miljard extra för att verksamheten ska gå ihop. Verkets generaldirektör Janna Valik beskriver en hopplös situation där fler än hälften av de anställda kan förlora jobben. ”Otroligt att det ska behöva gå så här långt”, säger STs representant Helmut Moser.
Migrationsverkets generaldirektör, Janna Valik, begär i en skrivelse till regeringen närmare en miljard kronor extra för att klara av verksamheten. Den ekonomiska krisen inom Migrationsverket beror bland annat på införandet av den nya tillfälliga asyllagen. Hanteringen av den nya lagen har kostat närmare 800 miljoner kronor mer än beräknat.
– Det är otroligt att det ska behöva gå så här långt innan regeringen förstår situationen, säger Helmut Moser, ordförande för ST inom Migrationsverket. Det är inte acceptabelt att införa nya lagar utan att ha ordentliga förarbeten som visar vilka verkliga åtaganden en ny lag innebär för en myndighet.
Om inte regeringen skjuter till ytterligare pengar skriver Janna Valik att mer än hälften av Migrationsverkets personal behöver sägas upp redan i vår. Utan ytterligare pengar blir det inte heller möjligt att leva upp till regeringskravet om att asylprövningar inte ska få ta mer än ett halvår.
– Vi har gjort klart för ledningen att vi inte på några vis går med på uppsägningar på grund av medelsbrist. Inte som situationen ser ut nu med en mycket hög arbetsbelastning. Det skulle vara absurt, säger Helmut Moser.
Antalet asylärenden som ännu inte avgjorts antas öka kraftigt. Vid årsskiftet fanns det 8 900 öppna ärenden. Vid slutet av året beräknar verket att den siffran kommer att ligga på över 22 000.
I korthet begär Migrationsverket:
- 776 miljoner kronor för att täcka kostnaderna för den nya tillfälliga asyllagen.
- 180 miljoner för att täcka de kostnader som uppkommer vid 2006 års avvecklingsarbete (personal och lokaler).
- En avbetalningsplan för 2005 års underskott med avbetalningar fördelade under tre år.
Om regeringen hörsammar Migrationsverkets krav tror Janna Valik att verkets ekonomi kan vara i balans vid början av 2009.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.