Häktad kunde räddats till livet

KRIMINALVÅRDEN2008-10-08

Socialstyrelsens rättsliga råd konstaterar i ett yttrande att den man som dog efter hängning på häktet i Mariestad kunde ha räddats om han omedelbart blivit nertagen när han påträffades.

Socialstyrelsens rättsliga råd har på uppdrag av Kriminalvården granskat självmordet i Mariestad. En häktad påträffades av häktespersonalen i en snara, men mannen blev inte nerskuren förrän ambulanspersonal kom på plats nio minuter senare. Ambulanspersonalen fick igång mannens hjärtverksamhet, men han avled senare på sjukhus.

Enligt rådets yttrande är det inte osannolikt att han kunnat räddas till självständigt liv om han blivit nerskuren omedelbart och livräddande insatser påbörjats. Kriminalvårdens ansvarsnämnd kommer att pröva personalens ansvar för händelsen. Åklagarmyndigheten har tidigare lagt ned sin utredning om tjänstefel.

Kriminalvården har i år gjort flera insatser för att förbättra självmordspreventionen och insatserna vid akuta sjukdomstillstånd på häkten. Flera miljoner kronor har satsats på det självmordsförebyggande arbetet. Bland annat har 3 000 anställda fått en heldagsutbildning i bland annat självmordsproblematik och akuta kroppsliga sjukdomstillstånd.

Rättsliga rådet

Socialstyrelsens råd för vissa rättsliga sociala och medicinska frågor (vanligen kallat Rättsliga rådet) ska enligt Socialstyrelsens instruktion avgöra ett antal särskilt angivna slag av ärenden.

Rättsliga rådet fungerar i princip som en från Socialstyrelsen fristående egen myndighet.

I rätts- och allmänmedicinska ärenden är rådet sammansatt av ordföranden och två läkare, varav en är föredragande, samt en lekman. I rättsmedicinska ärenden ska minst en av läkarna vara rättsläkare. Sammanträde hålls i regel varje månad. Cirka 100 ärenden handläggs varje år.

Källa: Socialstyrelsen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA