Gröna Jobb avvecklas – och räddas
Skogsstyrelsen har nu börjat skära ner antalet anställda inom ramen för Gröna Jobb. Men i Skåne lyckades man i sista stund förlänga projektet och rädda kvar jobben ett halvår till.
I Norrbotten och Västerbotten har Skogsstyrelsen sagt upp tio tillsvidareanställda, eftersom länsarbetsnämnden inte hade råd att förnya avtalet om projektanställningar i skog och mark för långtidsarbetslösa. Samtidigt avslutades tidsbegränsade anställningar för 15 arbetsledare och 465 projektanställda.
I Västra Götaland har 40 personer med tidsbegränsad anställning blivit utan förlängning efter årsskiftet. Cirka 500 projektanställda har också fått sluta. Även i Skåne såg det in i det sista ut som om ett motsvarande antal jobb skulle försvinna, men där har man nu löst finansieringen till och med juni.
I övriga landet löper avtalen om Gröna Jobb successivt ut mellan Skogsstyrelsen och respektive länsarbetsnämnd under året. På grund av kraftigt bantade anslag för arbetsmarknadsåtgärder är det osäkert om de kan förlängas. I fjol jobbade i genomsnitt 2800 tidigare långtidsarbetslösa per månad i projektet, samt drygt 300 arbetsledare.
De län som hittills har hunnit avveckla verksamheten har nu sökt pengar genom ESF-rådet, som även tidigare varit medfinansiär. Tanken är att bibehålla en bantad version av Gröna Jobb för ett 50-tal deltagare per län. Flera andra län har hittat former för att kunna förlänga projektet åtminstone året ut för redan anställda. I Dalarna har man till och med kunnat utöka antalet deltagare med 100 personer.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.