Gränspolis tvingas byta arbetsplats

POLISEN2007-12-18

De anställda vid gränskontrollen i flera svenska hamnar tvingas sluta eller flytta till en ny arbetsplats när EUs Schengensamarbete utvidgas den 21 december.

Då kommer bland annat Polen och de baltiska länderna att omfattas av passfriheten, vilket leder till att gränskontrollen i tre hamnar i Stockholms län läggs ned. Ett 50-tal anställda tvingas flytta till Arlanda om de vill behålla jobbet.

Även i Ystad läggs gränssektionen ned. Ett 30-tal anställda omplaceras eller riskerar uppsägning.

Mika Eskelinen, sektionsordförande för ST vid gränspolisen i Stockholms län, berättar att förändringen innebär stora problem för flera av de anställda. Den som bor i Nynäshamn och ska börja jobba på Arlanda klockan sex på morgonen måste starta hemifrån kvällen innan eller skaffa egen bil. Den som måste lämna barn på dagis kan omöjligen vara på jobbet i tid.

Flytta med eller sluta

Gränskontrollerna i Nynäshamn, Kapellskär och Stockholms frihamn läggs ned. Redan den 21 december börjar flytten till Arlanda.

Den berörda personalen, av vilka ett 30-tal är ST-medlemmar, ställs inför valet att flytta med, söka nytt jobb inom myndigheten eller säga upp sig.

Mika Eskelinen tycker att arbetsgivaren borde förhandla om en så stor förändring för de enskilda medarbetarna. Tillsammans med Seko överväger man att anmäla arbetsgivaren för brott mot medbestämmandelagen, men förhoppningen är att det ska gå att hitta en lösning.

– Det borde gå att lösa om man tillmötesgår vissa personers behov av att börja lite senare, säger han.

Verksamheten vid gränskontrollen bedrivs dygnet runt och personalen arbetar treskift med start antingen klockan sex, femton eller tjugotvå.

Patrik Pettersson, tillförordnad chef vid gränskontrollenheten, säger att de som har den här typen av problem får vända sig till sin nya sektionschef.

Verksamheten viktigast

– Hur man tar sig till jobbet är den enskildes ensak. Som arbetsgivare måste vi i första hand leva upp till verksamhetens krav. Men kan vi underlätta på något sätt, till exempel genom att planera så att några kan samåka, så ska vi göra det, säger han.

Frank Schröder, ST-företrädare vid gränssektionen i Ystad, säger till Ystads Allehanda att det finns hopp om att många kan omplaceras inom organisationen, men att det också finns risk för uppsägningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA