Granskning av arbetslösa stoppad

ARBETSMARKNAD2013-04-18

Statskontoret kan inte genomföra sitt uppdrag att granska insatserna för arbetssökande med försörjningsstöd, socialbidrag. Orsaken är att Statistiska centralbyrån vägrar att lämna ut de registeruppgifter som behövs.

Statskontoret hade fått i uppdrag av regeringen att kartlägga vad Arbetsförmedlingen och kommunerna gör för arbetslösa med försörjningsstöd och vilka krav som ställs på de arbetslösa. Man skulle bland annat undersöka i vilken mån kommunerna sätter ned eller drar in försörjningsstödet om mottagaren inte är aktivt arbetssökande.

Nu konstaterar Statskontoret att man inte kan fullfölja uppgiften.

Anledningen är att Statistiska centralbyrån, SCB, inte lämnar ut uppgifter om vilka arbetssökande som har försörjningsstöd. Uppgifterna finns bara hos SCB – kommunerna vet inte vilka socialbidragstagare som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen, och Arbetsförmedlingen registrerar inte huruvida de arbetssökande har försörjningsstöd eller ej.

Statskontoret ansåg att man i granskningen behövde veta vilka arbetslösa som har försörjningsstöd för att kunna gå igenom individers akter.

I samband med att regeringen lämnade uppdraget gjorde den en ändring i offentlighets- och sekretessförordningen. Ändringen innebär att Statskontoret skulle ha sekretess för de personuppgifter som skulle användas i kartläggningen.

Men SCB avslog Statskontorets begäran, främst för att registeruppgifter normalt sett endast får lämnas ut för statistikändamål. SCB ansåg dessutom att det inte stod klart att uppgifterna kunde lämnas ut utan att de berörda skulle lida skada.

Statskontoret överklagade beslutet till regeringen, som dock kom fram till att SCB inte behöver lämna ut uppgifterna.

Trots att Statskontoret därmed tycker att de inte kan fullgöra uppdraget har de lämnat en rapport. I den redovisas bland annat intervjuer med företrädare för olika kommuner om hur de gör när arbetslösa med försörjningsstöd inte är aktivt arbetssökande eller deltar i arbetsmarknadspolitiska program.

Enligt de intervjuade är vägran att delta i anvisade aktiviteter eller brist på jobbsökande en vanlig anledning till att kommuner drar in eller sätter ned bidraget. Ofta handlar det om människor som är sjuka, har social fobi eller andra socialmedicinska problem. Det förekommer också att de som får bistånd inte deltar därför att de anser att aktiviteterna som erbjuds håller en alltför låg nivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av E.B (ej verifierad) tors, 04/18/2013 - 20:01
Enligt FN:s dekalaration av de mänskliga rättigheterna är tvångsarbete inget som skulle förekomma efter kriget. Det har gått fort att ändra attetyd som synes... Arbetslösa är rättslösa, och ställs mot väggen nu stället. När man just nu borde granska det system som utvecklats i den så kallade arbetslinjens namn. "Ett arbete till varje pris" är överordnat både matchning, talang, och utbildningsbakgrund. Detta sjuka system borde analyseras, i stället för att jaga själva offren i systemet som man nu gör!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA