Granskar brister i hemspråk
Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska nu granska om utebliven modersmålsundervisning för nationella minoriteter utgör olaglig diskriminering, uppger Sveriges Radio.
Många av landets kommuner har bristfälliga kunskaper om de nationella minoriteterna och de särskilda rättigheter de har, bland annat till undervisning i modersmålet. DO vill nu pröva om de kommuner som inte erbjuder sådan undervisning bryter mot lagen:
– En central del i det här arbetet handlar också om att få in anmälningar och att vi kan pröva de här frågorna i domstol. Man kanske har blivit nekad möjligheten att få modersmålsundervisning och att man prövar de skäl som kommunen då anger till varför man inte har beviljats det, säger handläggare Heidi Pikkarainen vid DO till radion.
Europarådet har flera gånger uppmanat den svenska regeringen att komma till rätta med de strukturella problemen i undervisningen i de nationella minoritetsspråken samiska, finska, tornedalsfinska, romani chib och jiddish.
– Det handlar om att titta på de särskilda rättigheterna som minoriteter har och framför allt att diskriminering kan handla om underlåtenhet att respektera rätten till särbehandling, säger Heidi Pikkarainen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.