”Gör upp om forskningen”
Det behövs en bred politisk uppgörelse om svensk forskningspolitik om inte Sverige ska bli efter. Det hävdar Karolinska Institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson i en debattartikel.
I sin artikel i Dagens Nyheter lyfter Harriet Wallberg-Henriksson fram Danmark som förebild för Sverige. En studie som Karolinska institutet, KI, genomfört visar att den danska forskningen gått tydligt framåt jämfört med Sverige och Storbritannien de senaste 15 åren.
”Under hela det senaste decenniet har svenska regeringar hanterat forskningsfrågorna pliktskyldigt, men utan tillräckligt engagemang. Trots ökade anslag under de senaste mandatperioderna har frågor som rör forskning stått långt ned på den svenska, politiska dagordningen”, skriver hon.
En av de viktigaste reformerna i Danmark är att man inrättat ett nytt superdepartement med uppgift att koppla samman forsknings- och innovationspolitiken. Ett forskningspolitiskt råd utvecklar forskningspolitiska strategier och ger råd till forskningsministern. Den blocköverskridande långsiktigheten är en av de viktigaste förklaringarna till de danska framgångarna, anser KI-rektorn:
”Sverige ska inte lägga karbonpapper på det som gjorts i Danmark. Men vi måste vara kloka nog att erkänna att vi har mycket att lära av vårt mindre grannland. Även Sverige behöver en blocköverskridande och långsiktig forsknings- och innovationsstrategi som står fast även vid regeringsskiften.”
Ett permanent forskningspolitiskt råd med experter som varken är bundna till politiska partier, lärosäten eller forskningsråd borde få mandat att utarbeta strategier för forskning och innovationer för betydligt längre perioder än fyra år, anser Harriet Wallberg-Henriksson:
”Det tar tid att bygga upp forskning i världsklass. Jag hoppas därför att alla politiker, oavsett partifärg, vill ge svensk forskning rätt förutsättningar till långsiktig utveckling.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.