Golvet och datorn kan skada din hälsa
Flamskyddsmedel i datorn och ftalater i plastgolvet är exempel på kemikalier som kan finnas i ditt kontorsrum. På plats är de sannolikt inte farliga, men om de hanteras felaktigt kan de förorena miljön och påverka människors hälsa.
– Normalt sett förekommer det inga stora utsläpp från farliga ämnen i ett kontorsrum, säger Margareta Östman, sakkunnig på kemikalier i olika material på Kemikalieinspektionen.
Men ett vanligt kontorsrum innehåller ändå många kemikalier som kan vara skadliga för miljön eller för människors hälsa om det börjar brinna eller om material återvinns felaktigt.
I din kontorsstol och din dator finns exempelvis med största säkerhet bromerade flamskyddsmedel, som används för att produkter inte ska börja brinna så lätt. Det kan också finnas ftalater, som används som mjukgörare i plastgolv, lim, kablar och mobiler.
Enligt Kemikalieinspektionen är kunskapen om många ämnen begränsad.
– Vi vet inte om de mängder som vi utsätts för i dag är hälsofarliga på sikt eller om det är mängder som vi klarar av, säger Margareta Östman.
Forskning visar dock att ftalater kan läcka ur plast och skada fortplantningsförmågan. Djurförsök med flamskyddsmedel har visat på att de kan framkalla allergier och ha negativa effekter på reproduktion och fosterutveckling.
Enligt Margareta Östman kan flamskyddsmedel och ftalater »klibba fast« i damm.
– Därför är det bra att städa ordentligt, även om vi oftast inte kryper omkring på golvet, säger hon.
På kontoret kan möblerna också ha smutsavstötande beläggning som innehåller perfluorerade ämnen.
– De ansamlas i näringskedjan och kan vara farliga på sikt, men hur vet vi väldigt lite om.
Utöver dessa ämnen förekommer det fortfarande farliga metaller i exempelvis datorer, trots ett EU-direktiv som minimerar användningen av bly, kvicksilver och
kadmium. Men eftersom det ofta saknas alternativ till dessa ämnen tillåts undantag under vissa gränsvärden.
15 procent
15 procent av Europas anställda uppger att de hanterar farliga kemikalier i sitt dagliga arbete.
TCO-certifikat hjälper dig att välja
TCO Development, som ägs av TCO, testar och certifierar exempelvis datorer, skärmar och smarta mobiler. En certifierad produkt måste inte bara uppnå kraven i lagstiftningen. Den måste också vara bra ur miljösynpunkt och producenten måste ha begränsat användningen av giftiga och allergiframkallande ämnen.
Så kan du skydda dig mot gifter
- Undvik textiliersom är impregnerade, flamskyddsbehandlade eller antibakteriella eftersom svårnedbrytbara och giftiga kemikalier kan ha använts för att ge dessa egenskaper.
- Undvik limmade plastgolv, särskilt PVC-golv. De kan läcka ftalater som är hormonstörande.
- Köp TCO-certifierade IT-produkter.
- Städning är viktigt. Damm kan samla på sig exempelvisflamskyddsmedel.
- Om starkare rengöringsmedel än såpa behövs – välj sådana med märkningarna Bra Miljöval eller Svanen.
- Låt nyköpta datorer stå på och »bränna av« i några dagar.
- Vädra när du packar upp varor som luktar starkt av »kemikalier« för att minska risken för inandning av farliga ämnen.
- Köp miljömärkta varor eftersom det är en garanti för att vissa miljö- och kemikaliekrav uppfyllts.
Symboler som få förstår
Nya farosymboler för kemikalier införs gradvis i EU som en del av ett globalt harmoniserat system. Men färsk forskning från Europeiska kemikaliemyndigheten visar att folk inte känner igen eller förstår särskilt många av dessa symboler.
Animerade filmer om kemi och miljö
Europeiska arbetsmiljöbyrån står bakom en rad animerade filmer som behandlar arbetsmiljöfrågor och kemikalier på ett underhållande och tankeväckande sätt. De finns på www.napofilm.net.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.