Godkänt för svensk antikorruption

FÖRVALTNING2014-08-18

Sverige har gjort avsevärda framsteg i arbetet mot korruption. Det anser en arbetsgrupp inom OECD, som granskar mutor och bestickning i internationella affärsförhållanden.

Den internationella samarbetsorganisationen OECD framförde år 2012 allvarlig kritik mot Sveriges arbete mot korruption. I den uppföljning som nu har gjorts anser arbetsgruppen att Sverige gjort stora framsteg, främst när det gäller den brottsutredande verksamheten och de senaste årens brottsutredningar med inriktning på internationella förhållanden. Samtidigt påpekar gruppen att Sverige fortfarande behöver gå vidare med att förbättra regelverket.

I rapporten konstaterar OECD också att inrättandet av den nationella korruptionsgruppen inom Rikskriminalpolisen har inneburit ett avsevärt stöd till Åklagarmyndighetens Riksenhet mot korruption.

Arbetsgruppen är kritisk till den svenska modellen för företagsböter. Maxbeloppet på 1,1 miljoner euro står inte i proportion till storleken på den svenska ekonomin, skriver gruppen.

Mot bakgrund av de framsteg som Sverige gjort sedan 2012 anser arbetsgruppen att den pågående granskningen kan avslutas, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA