Godkänd revision för myndigheter

FÖRVALTNING2014-04-08

Riksrevisionen har granskat 234 myndigheters årsredovisningar för år 2013. Merparten av årsredovisningarna ger i allt väsentligt en rättvisande bild av verksamheten, anser Riksrevisionen.

Det är en central del av Riksrevisionens verksamhet att granska de statliga myndigheternas årsredovisningar, konstaterar myndigheten i ett pressmeddelande. När nu granskningen har slutförts av de 234 myndigheterna har inga allvarliga brister avslöjats. 224 av de granskade myndigheterna har fått helt ”rena” revisionsberättelser utan särskilda kommentarer. 

Svenska Institutet har enligt Riksrevisionens granskning överskridit sina befogenheter genom att satsa 20 miljoner kronor mer än anslagna medel på Östersjösamarbete, och en knapp miljon för mycket på ledarskapsprogram och utbytesprogram för unga ledare.

Avvecklingsmyndigheten för Myndigheten för utländska investeringar i Sverige har enligt revisionen överskridit sina befogenheter genom sitt sätt att hantera tidigare brister i Invest Swedens redovisningar. I grunden handlar det om ett återkrav på 34 miljoner kronor av EU-medel som inte hanterats korrekt i bokföringen.

Universitets- och högskolerådet har enligt revisionen redovisat intäkter och utgifter för högskoleprovet på ett felaktigt sätt.

Länsstyrelsen i Östergötland, Rymdstyrelsen och Regionala etikprövningsnämnden i Lund har kommit in för sent med sina årsredovisningar.

För Pensionsmyndigheten har Riksrevisionen lämnat revisionsberättelse med upplysning om att delar av årsredovisningen innehåller uppgifter från andra än myndigheten. Dessa har inte reviderats. I Riksantikvarieämbetets revisionsberättelse lämnas en upplysning av bokföringsmässig art utan kritik.

För Allmänna Arvsfonden och Nämnden för hemslöjdsfrågor har Riksrevisionen av formella skäl avstått från att uttala sig om årsredovisningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA