Generalstrejk mot uteblivna avtal
Italiens 3 miljoner offentliganställda gick ut i en dags generalstrejk den 21 maj. Protesten gällde regeringens nonchalans och saktfärdighet.
Uppåt hundra tusen personer samlades på piazza San Giovanni i Rom för att visa sitt missnöje med regeringen. Det skedde i samband med en generalstrejk bland offentliganställda fredagen den 21 maj.
Protesterna gäller uteblivna avtal för stora delar av den offentliga sektorn för 2004 och 2005. För många grupper offentliganställda har förhandlingar inte ens inletts.
– Tystnaden är oförlåtlig, men vi låter oss inte marginaliseras, säger Savino Pezzotta, ordförande för det katolska facket Cisl. De tre stora facken står enade.
Anslagen i budgeten för 2004 räcker inte på långa vägar för att täcka de gångna två årens förluster i inflation och löneökningar för nuvarande tvåårsperiod.
Facken kräver 8 procent, regeringen har avsatt pengar som räcker till 3,6 procent. De offentliganställda är också ilskna över att premiärminister Silvio Berlusconi samtidigt planerar stora skattesänkningar som gynnar de välbeställda.
Så sent som några dagar före generalstrejken kom en inbjudan från regeringen till förhandlingar den 3 juni.
– Tyvärr fruktar vi att det mest är en propagandagest inför valen till Europaparlamentet, säger Carlo Podda, ordförande för de offentliganställda i det största facket Cgil.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.