Annons:

Bild: Hans Alm

Generaldirektör får lämna sin post

STRÅLSÄKERHETSMYNDIGHETEN2023-05-17

Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier får lämna sitt uppdrag, har regeringen beslutat. Michael Knochenhauer, tidigare avdelningschef på myndigheten, blir vikarierande generaldirektör tills en ny myndighetschef rekryterats.

I ett pressmeddelande motiverar regeringen beslutet att flytta på Nina Cromnier med att behovet att stärka elsystemet ställer krav på att Strålsäkerhetsmyndigheten förmår att parallellt hantera flera ansökningar om nya reaktorer. Därför krävs förändringar även i ledningen, fastslår Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i regeringens pressmeddelande:

”Myndigheten har under lång tid arbetat utifrån hypotesen att det inte skulle komma några ansökningar om nya reaktorer. Men sedan regeringen tillträdde i höstas har det visat sig att det finns ett stort intresse för att bygga ny kärnkraft i Sverige. Myndigheten har börjat bygga upp kapacitet för att både effektivt och med hög kvalitet kunna hantera de ansökningar som väntas. Det här arbetet kommer att ställa stora krav på generaldirektörens egen kompetens inom reaktorsäkerhetsområdet såväl som av erfarenhet av säkerhetskulturarbete.”

Nina Cromniers förordnande som generaldirektör går ut sommaren 2025. I pressmeddelandet skriver regeringen att Nina Cromnier kommer att arbeta kvar i Regeringskansliet med andra arbetsuppgifter, och framhåller att hon i rollen som myndighetschef på Kemikalieinspektionen och Strålsäkerhetsmyndigheten ”visat att hon åstadkommer goda resultat”.

Michael Knochenhauer, tidigare avdelningschef på myndigheten, tillträder som vikarierande generaldirektör den 29 maj. En ny ordinarie generaldirektör ska rekryteras i en öppen ansökningsprocess enligt gängse rutiner, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA