Gemensamma examina införs

HÖGSKOLAN2008-11-10

Svenska universitet och högskolor som samarbetar med andra lärosäten i Sverige eller utlandet bör få utfärda gemensamma examina, föreslås i en promemoria från utbildningsdepartementet.

Förslaget ligger i linje med den så kallade Bolognaprocessen, den samordning som EU-länderna genomför på den högre utbildningens område. Det finns numera en gemensam examensordning och gemensamma beskrivningar av kraven på en viss examen.

Men fortfarande saknar svenska universitet och högskolor möjlighet att utfärda gemensamma examina när de samarbetar om utbildningsprogram, på grundnivå eller forskningsnivå. Högskoleverket har uttalat att detta är den kanske största och mest akuta frågan att lösa, eftersom man annars riskerar att uteslutas från vissa utbildningsprogram i EU.

Enligt promemorian ska studenter och doktorander ha samma rättigheter och skyldigheter när utbildningen sker i samverkan mellan lärosäten. Efter utbildningen ska studenten uppfylla både kraven i en ”svensk” examen och examenskraven i landet där det samverkande lärosätet ligger. Man får därmed rätt till examen från båda läroanstalterna.

Förslaget innebär inte att lärosäten som saknar examensrätt indirekt kan få det genom att samverka med ett universitet som har den rätten. Det skulle kunna leda till missbruk och kvalitetssänkningar, sägs det i promemorian.

All gemensam utbildning som Sverige deltar i ska vara avgiftsfri för studenten. Däremot kan svenska högskolor och universitet bidra till kostnader som ett utländskt lärosäte har i samarbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA